Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest… Slovaakse goulash van Bea tempert duivelse ontgoocheling'

Bea 't Toreke Bouwel

Column Bart Obbels  :  'Vanuit het duivennest…   Slovaakse goulash van Bea tempert duivelse ontgoocheling'

De Rode Duivels misten hun EK-start volledig. Het werd 0-1 tegen klein broertje Slovakije na een pot voetbal die het gevolg van Tedesco weer met beide voetbalsloffen op de grasmat deed belanden. Zelf was ik strijdbaar naar mijn stamkroeg ’t Toreke in Bouwel getrokken om met de plaatselijke vrienden naar de match te kijken die wij met veel overmacht zouden winnen. Niet dus.

Ik moet overigens toegeven dat ik bij het aanhoren van de volksliederen voor de aftrap begon te vrezen voor een dramatische afloop. Terwijl de Slovaken uit volle borst hun heldenlied meezongen, mompelden de meeste Rode Duivels wat onwennig op de tonen van de Brabançonne en hield aanvoerder Kevin De Bruyne de lippen volledig op elkaar. Geen greintje emotie, geen borstkast die danste op de adrenaline van het hart. Kevin is Limburger, met andere woorden wereldburger, dus vergeven we zijn gemis aan patriottisme. De kapitein van de Rode Duivels was overigens de beste speler binnen een eerder onsamenhangende ploeg. De Bruyne is de Bart De Wever van ons voetbal. Hij is strateeg, technisch vernuftig, heeft de goddelijke gave om ballen op de centimeter juist te droppen en bezit scorend vermogen: om maar enkele van zijn voetbalgaven op te sommen. Alleen is dat alles van een niveau hoger dan de rest van de Rode Duivels. De Bruyne is binnen de nationale ploeg ‘hors categorie’. En dat was tegen Slovakije pijnlijk merkbaar. De Bruyne beliep het hele speelveld en gaf zwaaiend met de armen orders, maar zijn adjudanten volgden niet. Niettemin zagen we een handvol kansen die de Bouwelse voetballegende Leo Van Thielen, alias de Lokus, nooit zou hebben gemist, maar die door de Rode Duivels niet werden verzilverd, al zat het niet mee bij de twee afgekeurde goals van Lukaku. Die gedachte werd althans na afloop tussen pot en pint uitvoerig besproken onder de stamgasten.

De eerste EK-opdracht liep dus op een sisser af en toch reed ik na afloop met een goed gevoel naar huis. Vooral in de maag. Het is immers een traditie in ’t Toreke dat Bea, de gezellin van waard ‘de Charel’, tijdens wedstrijden van de Rode Duivels op grote tornooien gratis een gerecht uit het land van de opponent serveert aan de aanwezigen. Maandag was dat tijdens de rust Slovaakse goulash. Bea is beroepshalve kokkin, dus ik hoef de vreugdedans van mijn smaakpupillen niet te beschrijven bij het verorberen van zoveel lekkers. Niet de Rode Duivels waren mijn helden van de avond, maar Bea met haar Slovaakse goulash.
Ik kijk al uit naar zaterdagavond wanneer Roemenië aan de beurt is. Ik hoop dat de voetballessen die meester Kevin ongetwijfeld dezer dagen geeft aan zijn teamgenoten effect op het slagveld gaan hebben. Als Kevin dan nog rondborstig de Brabançonne gaat meezingen, gaat dat de Rode Duivels de broodnodige drie punten in Groep E opleveren. Ik hoop immers uit de grond van mijn voetbalhart dat België de eerste ronde overleeft. Niet zozeer voor voetbalplezier met de vrienden in het Toreke, maar voor de zalige 15 minuten tijdens de pauze van elke match wanneer de geur van alweer een voortreffelijk gerecht van Bea uit de catacomben van de gezelligste bruine kroeg in de Kempen opstijgt. Hip, hip, hoera voor Bea!'

Journalist Bart OBBELS / Column :  'Vanuit het duivennest… / NNieuws.

Bea 't Toreke Bouwel

Deel dit artikel