Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest... Zoete vijgen voor Walter en Georges'
'Hoewel ik me de jongste tijd niet al te druk probeer te maken in wat er fout loopt onze maatschappij, ervaar ik dat dit moeilijk een constante kan zijn. Neem nu de wanorde in Washington van de jongste dagen. Een exploot van Donald Trump waarop bijna heel de wereldbevolking met afgrijzen reageert. Plots schreeuwen zelfs republikeinen voor het afzetten van hun president. Dan grom ik mezelf: 'Vijgen na Pasen.'
Het vaccineren in de tuin die België groot is, verloopt met een pijnlijke vertraging. Grotendeels omwille van een organisatie die niet op poten stond. Ik hoor de politici, die tenslotte toch verantwoordelijk zijn, binnen enkele weken wel met fierheid roepen dat de trein aan het bollen is. Dan zal ik allicht weer mompelen: 'Vijgen na Pasen', net zoals ik bij elke verstrenging van de corona-maatregelen moest doen. Deze kwamen er telkens toen het virus zijn nieuwe overwinning al had gevierd.
Op het Ministerie van Onderwijs en Vorming is men bruusk wakker geworden toen de nare droom dat we voor een leergebied als wetenschappen afgegleden zijn tot het niveau van Kazachstan bittere realiteit bleek te zijn. Dan spreek ik nog niet over de digitale achterstand en het hieraan gekoppelde computationeel denken als leermethode op de schoolbanken. 'We gaan ingrijpen', sussen Ben Weyts en co de gemoederen. Tja, je hoort mij al denken: 'Dat zijn vijgen na Pasen.'
En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met onze klaagzang.
Vijgen na Pasen is een zegswijze die wordt gebruikt om te duiden dat iets te laat komt voor zijn beoogde resultaat. Het spreekwoord komt uit kerkelijke middens. In de vastentijd voor Pasen mochten gelovigen niet snoepen. Alleen vijgen werden als zoetigheid toegelaten. Vermits deze uit verre zuiderse en oosterse landen moesten komen, was het niet ongewoon dat de ladingen pas na Pasen toekwamen in onze streken en dus te laat kwamen omdat er na Pasen terug voluit mocht worden gesnoept.
Maar niet alles is kommer en kwel. Neem nu de geboorte van Georges, de pasgeboren zoon van Wout van Aert en zijn eega Sarah. Nieuw leven dat Wout innerlijk meer verrijkt dan al zijn zeges samen. In elke straat vind je wel iets dat een mens verblijdt.
Zelf verheug ik mij op de prestaties van Grobbendonkenaar Walter Roelants op zijn enduro in zijn eerste Dakar in Saoedi-Arabië. Walter, de Wakke voor vrienden, gaat op 60-jarige leeftijd deze uitdaging aan om geld in te zamelen voor To Walk Again. Het betreft een project waaraan ook zijn zoon Joël deelneemt nadat hij in 2014 in de MXGP in Italië na een val grotendeels verlamd geraakte. Ik ken de Wakke van in mijn jeugd en later schreef ik als journalist een van mijn eerste reportages over hem nadat hij zich tot nationaal motorcrosskampioen kroonde bij de nieuwelingen BLM. Walter was een stoere kerel die als jongeling geen uitdaging uit de weg ging. Jaren later zag je een andere Walter Roelants, selfmade tot succesvol ondernemer en met beide voeten op de grond in een gelukkig gezin. Zijn zoon Joël kreeg mij als leerkracht in de vijfde klas. Ik herkende veel in hem van zijn vader. Om een lang verhaal kort te maken, beperk ik me tot het begrip wilskracht. Destijds op tienjarige leeftijd en later als sportman. Ook na zijn ongeval sierde die wilskracht hem. Ik vroeg hem enkele jaren geleden te komen spreken voor een groep sociaal minder bedeelde kinderen die op sportkamp verbleven in Herentals. Ik sprak af met hem op de parking van het BLOSO-hotel. Het grindpaadje naar de ingang ging steil omhoog, maar hij weigerde halsstarrig mijn aangeboden hulp om hem in zijn rolstoel te duwen. Joël gaf die namiddag 80 kinderen die het vooral psychisch moeilijk hebben met hun sociale situatie hoop en moed om waardig te genieten van hun jeugd. Voor die zoon trotseert Walter Roelants het zand, de rotsen en al zijn gevaren in de Dakar. Geen medaille als beloning straks bij zijn aankomst na de slotrit. Een knuffel van Joël volstaat.
Van ons krijgt hij nu al zoete vijgen voor in de vastentijd, net als Georges die we van harte welkom heten op de plek waar de sterre bleef stille staan in Herentals.'
Bart OBBELS journalist / Nnieuws.
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)
Vanaf vandaag is het tijdelijk niet mogelijk om Vlaamse premies aan te vragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen. Het digitale loket daarvoor gaat een paar maanden dicht.
Anderzijds is 1 juli de startdag voor mensen met zonnepanelen die hun eigen stroom willen delen, of die denken recht te hebben op een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten.
Het was al langer aangekondigd en nu is het zover: verschillende Vlaamse premies worden samengevoegd tot één verbouwpremie, die je vanaf 1 oktober zal kunnen aanvragen.
De Geelse Innovatiecampus zet een belangrijke stap in haar verdere ontwikkeling. De partners zijn op zoek naar een innovatiemanager die zich zal inzetten om nieuwe bedrijven aan te trekken en bruggen te slaan met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio.
Op termijn zouden 2000 mensen een job moeten vinden op de campus.
Onderzoek wijst uit dat mensen actiever zijn als er zich dichter bij hun woonplaats sportinfrastructuur bevindt.
Daarom kocht team Sport en Jeugd Heist-op-den-Berg via de groepsaankoop van Sport Vlaanderen een mobiele IPitup-beweegbank. Dat is een meerpersoonszitbank met allerlei beweegfuncties.
De bank staat op dit moment opgesteld aan sporthal De Lichten in Booischot en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Ze is voorzien van infopanelen met laagdrempelige oefeningen.
Groep Infrabo, advies- en studiebureau uit Westerlo, bestaat volgend jaar 40 jaar. Een uitgelezen moment om een volledig nieuwe huisstijl te lanceren die aansluit bij de hedendaagse activiteiten van het bedrijf.
Logo in een nieuw jasje
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 komen er nieuwe verkeersregels voor elektrische steps. Die mogen voortaan niet meer op het voetpad rijden.
De Vlaamse verkeersbelasting wordt bijna 10 procent duurder en de soepelere procedure om tijdelijke werkloosheid aan te vragen loopt na meer dan twee jaar ten einde. Ze werd ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. (VRTNWS)
De Tour de France staat voor de deur maar de topwielrenner heeft naast zijn deelname aan de Tour ook nog ander nieuws aan te kondigen.
Wout van Aert & echtgenote Sarah De Bie investeren de komende jaren in een participatie met Heylen Vastgoed uit Herentals. Heylen Vastgoed werd in 2005 opgericht door Johan Heylen als éénmanszaak. In 2014 vervoegde Cedric Vanhencxthoven Heylen Vastgoed om het samen verder uit te bouwen.