U bent hier

Column journalist Bart Obbels 'Vanuit het duivennest… Poederlee de kleine dwerg van Borussia Mönchengladbach'

Geel | Internationaal | Kempen regio | Lille
27.01.2019 - 20.14u
Door: Herman Gezelle

Column van journalist Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest… Mijn vriend Nico Janssens is supporter van het Duitse Borussia Mönchengladbach. We praten nu over voetbal. Nico was in zijn gloriedagen succesvol spits bij onder andere OG Vorselaar en trainde de jongste decennia ploegen als Excelsior Bouwel en Herenthout.

Momenteel is hij aan de slag als trainer bij VC Poederlee. Nico straalt voetbal uit. Als geen ander kent hij het spel en geniet hij van goed voetbal. Juist dat goed voetbal vindt hij als inwoner van Geel niet meer in zijn omgeving.

Voor voetbal in eerste klasse speur je tevergeefs heel de Kempen af. Tussen Antwerp en Genk gaapt het niemandsland. Nochtans was de weelde in een niet eens zo ver verleden groot. Lierse, Westerlo, KV Mechelen en Geel sierden eerste nationale. Clubs als Turnhout, Herentals, Tielen, Heultje, Poederlee en andere klopten in tweede en derde klasse op de poort van het hoogste niveau.

Die voetbalweelde smolt weg als sneeuw voor de zon. Omwille van Bosman-arresten, maar vooral wegens de onwil van enkele clubleiders die de pogingen om te fusioneren tot een grote Kempense club naar het Limburgse voorbeeld van Racing Genk, wegens eigenbelang en hebzucht keer op keer in de kiem smoorden.

We kunnen er een dik boek over schrijven, maar laten het rusten. Alleen blijft er die leemte in de Kempen om voetbal op het hoogste niveau te aanschouwen.

Wat doet een voetbalfanaat dan? Hij kijkt naar de buitenlandse competities op tv of hij wordt supporter van Borussia Mönchengladbach, zoals Nico Janssens. Anderhalf uurtje rijden of 130 kilometer van Geel en Nico eet een eerste braadworst op de ruime parking voor het imponerende stadion dat voor elke match met 54.000 toeschouwers is uitverkocht.

Sfeer verzekerd en mooi voetbal overwegend ook. De thuiswedstrijden zijn keer op keer een feest. En Borussia is geen vreemde club. In het verleden ontpopten Belgen als Thorgan Hazard, Filip Daems, Nico Van Kerckhoven en anderen zich er tot sterren op de grasmat. De connectie was er altijd.

Nico geniet van de thuiswedstrijden en doet er ongetwijfeld inspiratie op om het eens zo roemrijke Poederlee, dat bekerduels uitvocht tegen onder andere Anderlecht en Club Brugge, weer op de voetbalkaart te zetten. En of hij goed bezig is.

Poederlee prijkt momenteel bovenaan in vierde provinciale en won zondag de derby tegen Pulderbos met 15-1, ja lees het goed: 15-1. "Een historische uitslag, want nooit in het bestaan van de club werd met zulke cijfers gewonnen", bevestigde pr-man Jos Loots.

Met z'n allen naar Poederlee de resterende competitiewedstrijden om de club naar te titel te schreeuwen, zou ik zeggen. Sfeer verzekerd en het is minder ver dan Genk of Antwerpen, of zelfs het Borussia-Park.'

Bart OBBELS / ©  Nnieuws.

Op de foto : Nico Janssens coach bij VC Poederlee - foto uit de kleedkamers vandaag na de winst tegen Pulderbos met 15-1 - team persvoorstelling 2018/06) - video uit 2009 Nico Janssens nog trainer van OG Vorselaar - andere foto's : Borussia Mönchengladbach in actie in het Borussia-Park (DE) / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Leuven blikt terug op fantastisch WK wielrennen: "Een groot volksfeest"

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 26.09.2021 - 18.01u

Mensenzee langs parcours moedigt renners aan: "Als er maar een Belg wint"

Internationaal | Vlaanderen 26.09.2021 - 12.35u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag
Kempen regio | Neteland 25.09.2021 - 22.23u

Ook alle 65-plussers kunnen derde coronaprik krijgen in ons land

 Ook alle 65-plussers kunnen derde coronaprik krijgen in ons land
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 25.09.2021 - 13.55u

Giftige vulkaanwolk La Palma drijft richting Nederland België

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 25.09.2021 - 01.53u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto