Column journalist Bart Obbels 'Vanuit het duivennest… Witte eenden met witte sokjes'.  'De Nederlandse taal, wie ligt daar nog wakker van? Weinigen, zo blijkt uit een rist recente alarmerende statistieken. Mededelingen als: 'Studie Nederlands dreigt te verdwijnen uit het hoger en universitair onderwijs wegens een studententekort' en 'Meer dan acht op tien leerlingen haalden in 2018 op het einde van het zesde leerjaar de eindtermen voor Nederlands niet', weerspiegelen het probleem van groot tot klein.
Maar nogmaals, wie ligt daar wakker van? Welke waarde wordt er nog aan de Nederlandse taal gegeven? Niet alleen in Vlaanderen, maar ook in Nederland. Ik vertoefde onlangs een weekendje in Rotterdam en werd in de lobby van het hotel steevast in het Engels aangesproken. Idem dito in een kledingwinkel en koffiebar. Een mens begint dan te denken dat hijzelf de vreemde eend in de bijt is.

Ik kan nu een rist mogelijke oorzaken opsommen waarom het fout liep, maar dat zou al snel gaan vervelen. Toch even dit: Ik vermoed dat het hiaat grotendeels met de generaties is gegroeid. Taal, taalgevoel en genieten van taal begint in de wieg. Eerste klanken, eerste slaapliedjes, eerste sprookje uit Duizend-en-één-nacht... je weet wel. Klanken en taal voor peuters en kleuters omdat er onder andere nog geen iPad was. Hier ontkiemt de interesse. Oma en opa zie ik nu al knikken. Hun kinderen minder en hun kleinkinderen halen allicht de schouders op.
Gaan we het tij nog kunnen keren? Minister van Onderwijs, Hilde Crevits, kondigde maatregelen aan in het onderwijslandschap. De school heeft een taak, dat wel, maar de aandacht voor taal groeit uit interesse die ouders delen met hun kinderen. Speel met taal als een vorm van ontspanning. Vanavond eens geen computerspelletje of animatiefilm op tv, maar met de kroost de zetel in en leuke zinnetjes bedenken zoals:

'Witte eendjes met witte sokken waggelen in de sneeuw kriskras door elkaar omdat ze elkaar niet zien doorheen een storm van vlokken. Behalve eentje, dat lelijke eendje, want dat is (voor de gelegenheid) zwart.'

En brei hier dan maar verder aan. Wedden dat het merendeel het leuk gaat vinden. Zeker als oma en opa ook mee mogen doen.'

Journalist Bart OBBELS / Nnieuws// foto eend : rgb.