WIJNFOCUS is een jaarlijkse traditie waarbij wijnliefhebbers vanuit gans Vlaanderen afzakken naar Geel om wijnen te proeven en te kopen. De organisatie is in handen van Commanderij Kempen die hiermee haar ervaring wenst te delen met alle wijnliefhebbers. Deze commanderij is 1 van de 35 commanderijen van de Vlaamse Wijngilde. Deze werd 42 jaar geleden opgericht en intussen is ze met 124 leden uitgegroeid tot een der grootste commanderijen van Vlaanderen.

 

Wijnfocus werd opgericht met als doel de wijn te democratiseren en om de wijnkennis van leden te delen met het publiek.  Op wijnfocus zullen meer dan 300 wijnen van alle belangrijke wijngebieden ter wereld geproefd en gekocht kunnen worden.
Het credo van Commanderij Kempen is : "Koop nooit wijn die je niet zelf geproefd hebt "

Zaterdag 7 maart van 14 tot 20 u
Zondag 8 maart van 11 tot 19 u
BEMT, Kleinhoefstraat 6 (naast ring) in Geel.
Toegangsprijs: 8 euro inclusief wijnglas.  Contact: Felix Aertgeerts   felix.aertgeerts@telenet.be

Commanderij Kempen heeft veel bekwame proevers. Hiervan getuigen de diverse blindproeverijen en wijnwedstrijden die door leden van Commanderij Kempen worden gewonnen.

De bedoeling van een commanderij is om wijnkennis bij de leden aan te scherpen. Hiervoor worden jaarlijks 6 proefavonden georganiseerd waarbij telkens 7 wijnen geproefd en besproken worden. Tijdens de proefavond wordt ook door de wijnmeesters informatie over de herkomst en de vinificatie van elke wijn gegeven.

Vaak wordt ook een gastspreker of wijnboer uitgenodigd. Leden die voldoende wijnkennis hebben kunnen deelnemen aan een examen voor meester-wijnproever of grootmeester-wijnproever. Jaarlijks is er ook een kapittelbanket waar de leden die geslaagd zijn in hun examen op een traditiegetrouwe manier geïntroniseerd worden.

Wedstrijd Commanderij Wijnfocus

De Commanderij heeft voor 5 N-lezers een vrijkaart klaarliggen : mail als de bliksem naar redactie@nnieuws.be met het juiste antwoord : Hoeveel wijnen kan je proeven op Wijnfocus editie 2015?  Je krijgt een mail als je gewonnen hebt.