Krishna Regmi (45), ex-vluchteling uit Nepal en op 14 oktober kandidaat voor N-VA Grobbendonk-Bouwel, is geschrokken van de racistische reacties die hij als beheerder van de Facebookpagina 'Wij steunen Theo Francken' krijgt na het posten van zijn eigen verkiezingsaffiche op de pagina.

Van "musulman" tot "tsjoek­tsjoek": de sneren zijn niet mals. "Gelukkig waren er ook evenveel bemoedigingen." In Grobbendonk en omgeving kennen de sushiliefhebbers Krishna Regmi van zijn restaurant Okinawa Sushi in de Leopoldstraat.

Voor het raam staan rode geraniums, typisch Vlaams. Krishna en zijn vrouw zijn prima geïntegreerd sinds hun vlucht naar België in 2003, toen een half miljoen jonge Nepalezen hun land verlieten tijdens de spanningen tussen de communistische maoïsten en de regering.

Een van hun kinderen werd in Nepal geboren, de jongste twee in Vlaanderen. "Ik werkte in de banksector. Het was onze bedoeling om na de burgeroorlog terug te keren", vertelt Krishna. "Mijn vrouw wil dat nog steeds, maar onze kinderen willen hier niet meer weg."

Krishna kwam via smokkelaars in Brussel terecht. "We vroegen asiel aan en kregen snel een akkoord. Na een verblijf in een opvangcentrum in Tielt verhuisden we naar Antwerpen. Daar ben ik voor 6,8 euro per uur beginnen werken in restaurant Amadeus.

Ik werkte me op tot kok en opende in 2007 zelf een frituur in de Anselmostraat, werkte een tijd in een hotel en had van 2014 tot 2015 een kruidenierszaak in Kontich. Tot we in november 2015 ons sushirestaurant in Grobbendonk openden."

83 voorkeurstemmen

Zes jaar na zijn aankomst, in 2009, werd Krishna lid van N-VA. "Mijn buurman in Borgerhout militeerde voor N-VA en sprak mij aan. 'Met de Nepalese gemeenschap zijn er nooit problemen in Antwerpen. Jullie werken hard', zei hij. In 2012 stond ik op de elfde plaats bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik haalde 83 voorkeurstemmen, 72 te weinig om te zetelen, maar ik was heel tevreden."

Nu hij in Bouwel woont, heeft hij de achtste plaats gekregen op de lijst van N-VA Grobbendonk-Bouwel. Ook achter de schermen is hij actief militant. "Bij N-VA Borgerhout heb ik als bestuurslid gewerkt en na onze verhuizing naar Kontich werd ik daar ge­coöpteerd bestuurslid. Ook hier in Grobbendonk zetel ik mee in het bestuur.

Samen met een vriend beheer ik de Facebookpagina 'Wij steunen Theo Francken', voor een streng maar rechtvaardig migratiebeleid. Dat is misschien raar voor iemand die zelf ooit asiel heeft gekregen in België, maar ik vind dat Theo ­Francken heel goed bezig is en sta helemaal achter zijn beleid."

"Geschrokken"

Half augustus postte Krishna zijn eigen verkiezingsaffiche op de Facebookpagina 'Wij steunen Theo Francken'. Dat zorgde voor een storm aan commentaren. Tot vorige week stroomden de racistische reacties toe. "142 mensen hebben een reactie daarop gezet, en ook op die reacties kwamen nog veel commentaren. Ik ben erg geschrokken", vertelt Krishna.

Een kleine, letterlijke bloemlezing: 'Leven Vlaams Belang en al die zwarte klootzakken terugsturen van waar ze komen, oorlog of ni'. 'Ze moeten hun land maar verdedigen en gaan vechten zodat het hoort, en niet laf vluchten.' Of: 'Ze zijn zot bij den N-VA, dees is geen Belg, goe bezig.'

Krishna zucht. "Iemand noemt me een 'musulman', terwijl ik in een hindoegezin ben geboren, en zelf niet praktiseer. Iemand anders noemt me een 'tsjoektsjoek' of 'tapijtenmarchand'. De opmerking 'die gaan ze oppakken en terugsturen denk ik' kreeg veel likes. Of nog: 'Alle pipo's zijn goed voor stemmen.'"

Gelukkig kwam er ook tegenreactie, "zoals steunberichten uit Kontich en Grobbendonk, van mensen die me kennen en posten dat ik een goed geïntegreerde ondernemer ben".

Krishna Regmi laat zich in elk geval niet afschrikken. "Mijn eigen Facebookpagina heeft 34.299 likes. Persoonlijk heb ik vanuit de partij altijd respect gekregen. Theo Francken en Peter De Roover beschouw ik als vrienden. Na de aardbeving in Nepal in 2015 ondernam ik inzamelacties en feesten om Nepal te steunen. N-VA heeft altijd geholpen en ik reisde al meermaals met N-VA-mandatarissen naar Nepal."

Of hij zich een echte Vlaming voelt? "Ik voel mij hier thuis, dat is het belangrijkste. Ik ben tevreden over het beleid van de regering. Zo stel ik zelf drie flexijobbers tewerk. Ik sta niet voor het geld op een lijst.

Ik heb een eigen zaak en verdien genoeg om van te leven. Als ik gemeenteraadslid word, zal ik een jaar lang al mijn presentiegeld schenken aan Grobbendonkse verenigingen en in het bijzonder aan de jeugd.

En ook als ik schepen mocht worden, zou ik alle inkomsten uit die functie een jaar in het verenigingsleven pompen en in initiatieven die Grobbendonk en Bouwel meer doen bruisen."

Bron GVA - 05/09/18 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.