Het Molse gemeentebestuur (CD&V-N-VA) besliste recent om de aan- en afrijroute van het containerpark in Mol-Millegem, te verleggen naar het industrieterrein in Mariëndal.

De daar gevestigde ondernemers en buurtbewoners zijn daar niet tevreden mee. Ze hebben het gemeentebestuur dan ook aangeschreven om van die plannen af te zien.

Tot 19 april kunnen Mollenaars het containerpark bereiken en verlaten via de Vinkenstraat en Leeuwerikenstraat in Mol-Millegem, vanaf 19 april is het Mariëndal de aangewezen route.

Wanneer er nu lange wachtrijen staan, gebeurt het dat wagens keren, ook door voortuinen in de Vinkenstraat. Door de coronacrisis mogen er minder mensen tegelijk binnen in het containerpark, zodat dat nu vaker voorkomt.

"We hebben zeker begrip voor de last die de inwoners van de Vinkenstraat ondervinden", zegt oppositieraadslid Bas Van Olmen (Open Vld+). "Dat neemt echter niet weg dat dit dossier niet correct is aangepakt.

De buurtbewoners noch de rechtstreeks getroffen ondernemers in Mariëndal werden geraadpleegd vóór deze beslissing. Ze werden zelfs niet geïnformeerd vóór het grote publiek. Het is voorspelbaar (en terecht) dat dat voor wrevel zorgt."

Ook inhoudelijk is de beslissing voor kritiek vatbaar. Het Mariëndal werd niet aangelegd voor veel verkeer, de straten zijn er smal. Door de week moet er vaak geleverd worden in de ondernemingen daar en moeten vrachtwagens laden en lossen, vaak op de weg. Ook schoolgaande jeugd passeert er na school met fiets en 's weekends wordt er duchtig geravot.

"De huidige verkeerinfrastructuur in Mariëndal is moeilijk verenigbaar met het verkeer van en naar het containerpark. Samengevat doet het gemeentebestuur zijn huiswerk best over en ziet het voorlopig van de wijziging af.

Door de ondernemers en buurtbewoners langs beide kanten aan de (virtuele) tafel samen te brengen, moet een gedragen oplossing, die de hinder van het containerpark eerlijk verdeelt, zeker mogelijk zijn", besluit raadslid Bas Van Olmen (Open Vld+).