Wanneer gebruik je welk condoom? Wat zijn goede condooms? Zit je condoom niet te strak of te wijd? Is er een speciaal condoom nodig bij anale seks?

Condooms: De juiste maat en vorm

Condoomgebruik is een gekende methode ter voorkoming van zwangerschap, een geslachtsziekte of HIV. Dat is niets nieuws. Maar dat condooms verkrijgbaar zijn in verschillende maten wist u misschien niet. Een knellend condoom is onplezierig en kan bovendien eerder scheuren; een te wijd condoom glijdt dan weer gemakkelijk af. Behalve de maat, is ook de vorm van belang voor het comfort. Er zijn voorgevormde condooms op de markt: een condoom met een wijd uitlopende top kan voor sommige mannen een verademing zijn. Een goed passend condoom is niet alleen prettiger maar ook veiliger.

Condooms en allergische reacties

De meeste condooms bestaan uit latex. Bij latexallergie kan dit problemen geven. Maar een allergische reactie op het condoom kan ook aan het glijmiddel of poeder liggen dat doorgaans aan condooms is toegevoegd. Bij allergie kan men best een ander merk proberen. Vaak verhelpt dat het probleem. Indien er een latexallergie in het spel is moet worden overgeschakeld op polyurethaan condooms.

Wanneer welk condoom?

Er zijn veel verschillende condooms te koop die variëren in vorm, maat, dikte, materiaal en glijmiddel. Ze zijn allemaal geschikt voor vaginale, orale en anale seks. Condooms met een smaakje zijn bedoeld voor orale seks maar eigenlijk zijn ze gewoon goede condooms, dus ook bruikbaar voor vaginale seks. Voor orale seks zijn condooms zonder glijmiddel beschikbaar. Extra sterke of ultra strong condooms zijn speciaal bedoeld voor anaal contact maar zijn ook geschikt voor vaginaal of oraal contact.

CE-logo

Een goed condoom draagt een CE-logo, wat betekent dat het voldoet aan de Europese richtlijnen. Het barstvolume en de trekeigenschappen van deze condooms werden grondig uitgetest op basis van mechanische tests, niet bij menselijk gebruik.
Anaal condoom versus vaginaal condoom
Dit betreft niet enkel homoseksuele koppels: een studie gehouden in 2008 toont aan dat bij heteroseksuelen 19% van de mannen en 8% van de vrouwen anale sex beoefenen.
Extra sterke condooms bestaan omdat anaal contact het risico op overdracht van AIDS of SOA'S bevordert omwille van het fragiele slijmvlies van het rectum.
Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift AIDS bestudeerde het nut van het gebruik van extra sterke condooms voor anaal contact. De voornaamste conclusie is dat gewone condooms, voor vaginaal gebruik, nagenoeg even sterk zijn als de extra sterke condooms die aanbevolen worden bij anaal contact. Het voordeel van deze bevinding is dat gewone condooms goedkoper zijn en vlotter beschikbaar bij de apotheker en in condoomautomaten.
Een condoom kiezen en gebruiken: richtlijnen bij anale seks
'Gewone' condooms zijn dus even veilig als extra sterke condooms bij anale seks op voorwaarde dat men zich bij het gebruik ervan aan regels houdt:
  • Gebruik altijd een condoom met CE-logo
  • Gebruik een goed passend condoom
  • Gebruik extra veel glijmiddel op waterbasis, zonder zaaddodend middel (zaaddodende crème irriteert de slijmvliezen maar heeft geen werking tegen HIV of tegen andere geslachtsziekten. Door de slijmvliesaantasting kan de overdracht van HIV of een geslachtsziekte zelfs worden bevorderd).
  • Neem een nieuw condoom bij seks die langer dan een kwartier duurt.
  • Neem een nieuw condoom bij overgaan van anale naar vaginale seks of omgekeerd.
 
Artikel gepubliceerd door op 17/02/2004 - 00:00
Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/11/2011 - 11:35

Bronnen: Van Schalk D. Condooms. Gewijzigde gebruiksadviezen en veranderd aanbod. SOA-bulletin nr 2/2003. JRG 24.
Bron : e-Gezondheid.be