U bent hier

Conflixers willen op school het verschil maken voor leeftijdgenoten

Geel | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
09.02.2018 - 16.57u
Door: Mark Jaspers

De Vlaamse Scholierenkoepel organiseert vandaag/vrijdag in De Pianofabriek in Sint-Gillis (Brussel) de "Dag van de Conflixers". "Nog te veel jongeren vinden niet altijd vlot hun plaats op school of weten niet bij wie ze terechtkunnen met een probleem.

Een team van Conflixers op school hebben maakt daar een enorm verschil, want wie kan beter inspelen op de noden van jongeren dan hun eigen leeftijdsgenoten? ", zegt Rania el Mard, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zal hen komen toespreken op het einde van de dag.

Steeds meer gaan scholen aan de slag met een vorm van "peer support". Dat houdt in dat jongeren in de eerste plaats met hun vragen en problemen bij leeftijds- of leefstijlgenoten ( "pe ers") te rade gaan. Ze zoeken steun bij elkaar. "Peer support" is dus een manier van samenwerken en elkaar ondersteunen. Peers helpen elkaar met behulp van eigen kennis, inzichten en ervaring.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits staat achter de projecten. In 2015 vroeg ze aan de Vlaamse Scholierenkoepel om waardevolle projecten op scholen ondersteuning te geven.

Dat resulteerde in het project "de Conflixers". Onder die vlag worden sindsdien peter/meter-projecten, peer mediation-groepen en teams van vertrouwensleerlingen gebundeld. Allemaal leerlingen dus die op hun school het verschil maken voor leeftijdsgenoten. Zij kunnen bij de Vlaamse Scholierenkoepel rekenen op bijscholing en uitwisseling.

Vandaag/vrijdag worden de Conflixersteams door VSK uitgenodigd op de Dag van de Conflixers om bij te leren en uit te wisselen met elkaar. Onder hen de winnaars van de "Pesten dat kan niet"-prijs van 2018, het GO! in Geel.

"De kracht van de Conflixers is dat we jongeren inschakelen om te bemiddelen bij conflicten, bijvoorbeeld als er sprake is van pestgedrag", zegt Vlaams minister van Onderwijs Crevits. "Met het nieuwe decreet leerlingenbegeleiding wordt zorg een nog belangrijker schakel in het zorgbeleid. Leerlingen moeten zich goed voelen op school en een duidelijk antipestbeleid hoort daar zeker bij." (Belga)

imageMeer nieuws

5e editie Herentalse Spiegelfeesten door HoMaHe

Herentals 19.02.2019 - 09.13u reading time1min

Van vrijdag 15 tot zondag 17 maart organiseert Homahe, de vereniging van horeca-uitbaters, de 5e editie van de Herentalse Spiegelfeesten.

Alle festiviteiten vinden plaats in een grote spiegeltent op de Grote Markt. Op vrijdag is er een afterworkparty, en op zaterdag een kindernamiddag en een Mirrorparty. De Spiegelfeesten sluiten zondag af met een brunch en een groot, gratis dansfeest. Meer info kan je vinden via de website van HoMaHe .

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto