U bent hier

Congres palliatieve zorg werpt bloemen naar crustatieve zorgsector

Geel | Kempen regio
09.10.2018 - 20.36u
Door: Herman Gezelle

Op het 15e Vlaams Congres Palliatieve Zorg in Turnhout heeft de crustatieve zorgsector dinsdagavond de prijs "Passie voor palliatieve zorg" gewonnen. Met die onderscheiding wil de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen inventieve en/of innovatieve projecten rond palliatieve zorg in de kijker zetten.

Crustatieve zorg is de specifieke palliatieve zorg voor uitbehandelde psychiatrische patiënten.

Crustatieve zorg is een nog niet officieel erkende manier om een zo comfortabel mogelijk leven te bezorgen aan psychiatrische patiënten die weliswaar medisch gezien niet terminaal ziek zijn, maar voor wie na jarenlange pogingen nog steeds geen behandeling blijkt te werken en die als gevolg van hun aandoening ondraaglijk lijden.

"De naam komt van 'crusta', wat schelp betekent, en verwijst naar de figuurlijke schelp waarmee de patiënt beschermd wordt door bijvoorbeeld structuur in zijn dag te brengen en voor zinvolle activiteiten te zorgen", zegt directeur Paul Vanden Berghe van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.

"Dr. Ilse Decorte die onder meer actief is in het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis Geel is er de trekker van, maar we wilden met de prijs bij uitbreiding de hele sector in de kijker plaatsen. Het zijn stuk voor stuk pioniers, want zelfs in het buitenland bestaat dit nog niet."

Vanden Berghe benadrukt verder dat crustatieve zorg geen beweging is tégen euthanasie. "Het gaat echter wel uit van het principe dat euthanasie geen keuze mag zijn die men neemt omdat men niet goed behandeld wordt", stelt hij. (belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto