U bent hier

Congres palliatieve zorg werpt bloemen naar crustatieve zorgsector

Geel | Kempen regio
09.10.2018 - 20.36u
Door: Herman Gezelle

Op het 15e Vlaams Congres Palliatieve Zorg in Turnhout heeft de crustatieve zorgsector dinsdagavond de prijs "Passie voor palliatieve zorg" gewonnen. Met die onderscheiding wil de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen inventieve en/of innovatieve projecten rond palliatieve zorg in de kijker zetten.

Crustatieve zorg is de specifieke palliatieve zorg voor uitbehandelde psychiatrische patiënten.

Crustatieve zorg is een nog niet officieel erkende manier om een zo comfortabel mogelijk leven te bezorgen aan psychiatrische patiënten die weliswaar medisch gezien niet terminaal ziek zijn, maar voor wie na jarenlange pogingen nog steeds geen behandeling blijkt te werken en die als gevolg van hun aandoening ondraaglijk lijden.

"De naam komt van 'crusta', wat schelp betekent, en verwijst naar de figuurlijke schelp waarmee de patiënt beschermd wordt door bijvoorbeeld structuur in zijn dag te brengen en voor zinvolle activiteiten te zorgen", zegt directeur Paul Vanden Berghe van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.

"Dr. Ilse Decorte die onder meer actief is in het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis Geel is er de trekker van, maar we wilden met de prijs bij uitbreiding de hele sector in de kijker plaatsen. Het zijn stuk voor stuk pioniers, want zelfs in het buitenland bestaat dit nog niet."

Vanden Berghe benadrukt verder dat crustatieve zorg geen beweging is tégen euthanasie. "Het gaat echter wel uit van het principe dat euthanasie geen keuze mag zijn die men neemt omdat men niet goed behandeld wordt", stelt hij. (belga)

imageMeer nieuws

Intracto neemt Nederlandse BLUE Web Solutions over

Herentals | Internationaal 18.12.2018 - 16.23u

Lierseweg open in beide richtingen vanaf 21 december

Grobbendonk | Herentals 18.12.2018 - 16.19u

Coalitie van 5 partijen maakt einde aan Heistse impasse

Heist op den Berg 18.12.2018 - 13.49u

Man gewond bij home invasion in Mol

Mol 18.12.2018 - 13.41u

Goede doel actie 6e jaar (W)Onderwijs voor TWERK

Herentals 18.12.2018 - 12.18u

Umicore breidt productiecapaciteit voor brandstofcelkatalysatoren uit

Internationaal | Olen | Vlaanderen 18.12.2018 - 12.16u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto