Midden juni werd de fietszone in het centrum van Geel in gebruik genomen. De fietszone is een zone van aaneengesloten fietsstraten en omvat een groot deel van het centrum.

'Na een periode van sensibiliseren werden bestuurders die zich niet aan de verkeersregels hielden beboet', zegt Dirk Van Aerschot, korpschef politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.

'De voorbije vier maanden werden 7120 bestuurders werden gecontroleerd op hun snelheid. 697 daarvan ontvingen een voorstel tot onmiddellijke inning.

314 bestuurders kregen een bekeuring omdat ze een fietser voorbijstaken in de fietszone. Samen met andere verkeersovertredingen werden 1 102 overtredingen vastgesteld.'

Verkeersregels voor alle weggebruikers

'De belangrijkste verkeersregels in een fietszone zijn een snelheidsbeperking van maximum 30 kilometer per uur voor alle weggebruikers, gemotoriseerd verkeer blijft altijd achter de fietsers en fietsers mogen naast elkaar rijden en hun deel van de rijbaan volledig innemen.

Dit alles houdt niet in dat fietsers zomaar alles mogen in de fietszone. Uiteraard blijven de verkeersregels van toepassing.

De automobilist moet zich aan de regels van de fietszone houden, maar ook fietsers moeten respect tonen voor de andere weggebruikers.'

Inbreuken

'Tussen 1 juli en 31 oktober  controleerden we 7 120 voertuigen op snelheid. Een ruime meerderheid hield zich aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

697 voertuigen reden te snel en kregen een voorstel tot onmiddellijke inning. 314 bestuurders bleven niet achter de fietsers rijden en kregen hiervoor een boete. 44 bestuurders parkeerden hun voertuig niet reglementair.

Het dragen van de veiligheidsgordel, handenvrij bellen, in het bezit zijn van een geldig rijbewijs, ... ook in de fietszone zijn deze verkeersregels uiteraard van toepassing. Bestuurders die zich hier niet aan hielden kregen een proces-verbaal.

Bij de fietsers werden ook meerdere overtredingen genoteerd, o.a. voor fietsen met losse handen, fietsen op het voetpad of in de verkeerde richting op het fietspad, gsm-gebruik tijdens het fietsen, zonder verlichting rijden, ...'  Foto pol/N.