Coöperatie Hoogstraten eindigt 2021 met een productomzet van iets meer dan 302 miljoen euro.
Een stijging van 4% in vergelijking met 2020, ondanks de onzekere marktsituatie.
Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van de coronapandemie, maar Coöperatie Hoogstraten heeft ook andere uitdagingen gekend.
2021 was het jaar van de verdere omschakeling naar kartonnen punnets voor aardbeien, de uitrol van het digitaliseringsproject Care4Growing, personeelszorgen op de productiebedrijven en sterk verhoogde kosten. Als het voorbije jaar ons één ding heeft geleerd, is het wel dat er altijd innovatieve en creatieve oplossingen mogelijk zijn. Veerkracht en wendbaarheid zijn cruciaal gebleken in deze onstabiele tijden.
Ook in 2021 zette de consumptiestijging van groenten en fruit door, zij het minder uitgesproken dan bij de start van de pandemie. Een wereldwijde gezondheidscrisis doet veel mensen het belang van groenten en fruit opnieuw inzien.
Om de aandacht voor gezonde voeding nog meer te benadrukken, riep de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, 2021 zelfs uit tot het 'Internationaal Jaar van Groenten en Fruit'.
Meesurfend op die golf mag Coöperatie Hoogstraten aan het eind van 2021 voor het derde jaar op rij een omzetrecord noteren.
Maar de cijfers vertellen maar een deel van het verhaal. Net zoals corona had ook ons seizoen momenten met pieken en dalen.
Cijfermatig kenden de Hoogstraten® aardbeien een topjaar. Het volume lag met 32,8 miljoen kg 600 ton hoger in vergelijking met 2020. De prijsvorming verliep eerder grillig met afwisselend pieken en dalen.
Dit heeft geleid tot belangrijke rendementsverschillen tussen aardbeiproducenten met uiteenlopende aanvoerpatronen. Bij tomaten is de prijs redelijk tot goed geweest, maar de toegenomen virusdruk door ToBRFV en de sterk gestegen energiekosten betekenden een rem op de volumes.
Zo heeft Coöperatie Hoogstraten in 2021 net geen 100 miljoen kg tomaten verkocht (-14% ten opzichte van 2020). Globaal vertoonde paprika in volume en prijsvorming weinig variatie tegenover 2020.
Een primeur voor Coöperatie Hoogstraten was de belichte teelt komkommer die in week 45 in productie kwam. Zo goed als alle andere producten (zachtfruit, kersen...) hadden, mede dankzij het mindere weer tijdens de zomermaanden, te maken met een mindere prijsvorming ten opzichte van 2020.
Belangrijker dan omzet is het antwoord op de vraag in welke mate de gerealiseerde prijsvorming gelijke tred houdt met de stijgende productiekosten, personeelskosten en de kosten voor broodnodige investeringen op de productiebedrijven.
Uitdaging zal zijn om deze groei te bestendigen... niet de omzetstijging, maar de groei van onze coöperanten en onze organisatie. Groeien betekent immers méér dan een stijgend volume en een hogere omzet. Het gaat over de ontwikkeling van kennis en expertise. Kennis, gedeelde kennis is de motor die ons succes zal bepalen.
"Duurzaam groeien start bij de teeltbedrijven en bij onze medewerkers, maar ook bij onze kopers, leveranciers, de overheid, con(collega's) en andere stakeholders. Samen willen wij naar goede Hoogstraatse gewoonte blijven focussen op kwalitatieve inhoud.
Onze acties moeten voor ons spreken, niet onze slogans ... Alleen zo kunnen wij onze centrale rol binnen de keten blijven waarmaken en de voedselketen van boer tot aan het bord verder verduurzamen," besluit directeur Hans Vanderhallen.
'27 de rock 'n roll age of death bleek geen vloek voor de 27e NFB', lacht Stefan Laenen, de onnavolgbare NFB-presentator en GVA-journalist.
'Het festival is levendiger dan ooit te voren. Op het muzikale menu iets naar ieders appetijt. Folk met Kelly Family, rock met Clement Peerens en wereldklasse met Macdonald.
Op een aantal plekken in Nederland merken consumenten de gevolgen al van de boerenblokkade van distributiecentra.
In supermarkten zijn lege schappen te zien, vooral bij versproducten als zuivel en groente.
Koepelorganisatie CBL wil dat de politie de blokkades beëindigt, maar het lokale gezag is daar maar op weinig plaatsen toe bereid. De politie zegt pas in te grijpen na overleg met de distributiecentra zelf en de betrokken burgemeesters. (NOS)
Kempens bouwbedrijf DCA uit Beerse neemt net voor het bouwverlof een nieuwe opslagruimte in Olen gebruik.
De hal zal voornamelijk gebruikt worden voor de opslag van afgewerkte prefab-betonelementen van DCA Concrete & Steel, de prefab-beton en wapeningsafdeling van DCA.
De nieuwe opslagruimte is goed voor een investering van meer dan 1 miljoen. Door een groeiende orderportefeuille drong een uitbreiding van de stockageruimte zich op.
Jeugdkampen of evenementen op plaatsen die vervuild zijn met PFAS en waar no regret-maatregelen gelden, mogen gewoon plaatsvinden.
Dat zegt Karl Vrancken, die de PFAS-vervuiling in Vlaanderen onderzoekt.
Hij krijgt de laatste tijd heel wat vragen van organisatoren van evenementen en scoutskampen, die gepland zijn op plekken waar de schadelijke stof PFAS in de grond zit. (VRTNWS)
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de resultaten ontvangen van de audit over de kinderopvang.
Deze audit gebeurde door Audit Vlaanderen en evalueerde het proces van inspectie en handhaving bij Opgroeien en Zorginspectie in de kinderopvang voor baby's en peuters. Voor minister Crevits toont deze audit dat de processen rond meldingen, klachten en handhaving onvoldoende onder controle zijn.
Vorig jaar zijn er 1.140 jobs bijgekomen in de regio Antwerpen, Mechelen en Kempen die volledig te danken zijn aan de steunmaatregel 'ontwrichte zone'. Dat is een record.
Een bedrijf dat een investering doet binnen deze zone, moet twee jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. Het voordeel betekent een besparing van 4 tot 5% op de loonkosten.
De Liersesteenweg N10 is een verkeersas en gewestweg van betekenis die dwars door Heist-op-den-Berg loopt.
Het provinciebestuur Antwerpen wil nu langs deze drukke baan ter hoogte van het Fabiolakruispunt en de Lostraat een verzameling van winkels mogelijk maken. Ze wil daar grotere winkels die niet in het centrum thuishoren door hun specifieke eigenheid of product een plek geven.
Bosgroep Kempen Noord stelde in opdracht van boseigenaars – zowel private eigenaars als het gemeentebestuur – een ontwerp van natuurbeheerplan op voor in totaal 21,3 hectares bossen in Millegem, Achterbos en Donk.
'Dit plan kreeg de naam 'De Bleken Mol'. Van 12 juli 2022 tot 11 augustus kan je het plan consulteren en opmerkingen formuleren. Ook boseigens in de aangeduide bosgebied die willen aansluiten bij het beheerplan, kunnen zich steeds melden bij Bosgroep Kempen Noord.
De goedkeuring vanuit de Europese Unie voor de toeristische reclameslogan "TurkAegean" zorgt voor verontwaardiging bij de Grieken.
Turkije mag tot 2031 de term gebruiken als merknaam voor de Turkse kust van de Egeïsche Zee.
Maar de Grieken vinden dat het woord "Egeïsch" enkel aan de Griekse cultuur en hun land toebehoort. (VRTNWS)
Voor de derde dag op rij is het nét niet geworden voor Wout van Aert (Jumbo-Visma) in de Ronde van Frankrijk.
De gele trui werd in de tweede massasprint op de finishlijn geklopt door Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco). Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) werd derde.
Van Aert verstevigt wel zijn gele en groene trui. (VRTNWS)