Een straat middenin een gezellig dorpscentrum waar je als jongere zowel terecht kunt in een bruine kroeg, een gezellige brasserie als een sfeervol dans- of ambiancecafé. Een tiental horecazaken netjes naast elkaar, telkens met een leuk terras of een aanpalend restaurant. Voor elk wat wils. En dat zonder strenge portiers voor de deur of betalende inkomgelden. Met de Corbiestraat heeft onze gemeente een uitgaansbuurt om fier op te zijn.

Veilig en zorgeloos amuseren

Jammer genoeg kwam dit positief verhaal de afgelopen jaren in verdrukking door overlast en vechtpartijen. Zonder de ogen te sluiten voor de problemen – integendeel zelfs -, willen het gemeentebestuur, de politie én de cafébazen de Corbiestraat opnieuw het imago geven dat ze  verdient: een gezellige plaats waar je als jongere in de eigen gemeente kunt afspreken met leeftijdsgenoten om je veilig en zorgeloos te amuseren.

Overlast aanpakken

De afgelopen maanden en jaren vonden er meerdere vergaderingen plaats tussen de politie, het gemeentebestuur en de cafébazen om verschillende problematieken zoals geluidsoverlast te bespreken en aan te pakken. De nodige afspraken werden gemaakt. Daarnaast kwamen er GAS-sancties voor tal van overlastvormen. De meest recente maatregel is de installatie van een netwerk van bewakingscamera’s.

Positief verhaal

Naast de repressieve aanpak willen het gemeentebestuur, de politie en de cafébazen vooral ook een positief verhaal brengen. Zo starten we in de cafés een affichecampagne met verschillende boodschappen, telkens ludiek gebracht. Elke jongere kan bijdragen ‘tot de plezantste uitgaansbuurt van de Kempen’ door lid te worden van de gelijknamige Facebook-groep. Daar nodigen we alle leden uit om toffe foto’s of extra constructieve suggesties te posten. De cafébazen organiseren op de pagina leuke fotowedstrijden en kondigen er hun activiteiten aan. Samen met de affiches en de Facebook-groep verspreiden we ook een brochure met informatie uit het GAS-reglement die specifiek verband houdt met het uitgaansleven en mogelijke sancties.

Verantwoordelijkheid van iedereen

De campagne moet ook duidelijk maken dat een plezante uitgaansbuurt de verantwoordelijkheid is van iedereen. Elke jongere kan hieraan bijdragen. Het gemeentebestuur, de politie en de cafébazen verzamelden alvast 18 engagementen die jongeren kunnen aangaan om bij te dragen tot een plezante uitgaansbuurt. Alle verdere suggesties zijn welkom.

De Corbiestraat:  de plezantste uitgaansbuurt van de Kempen.

Ik draag bij tot de ambiance in de Corbiestraat door:

… mezelf goed te amuseren op de dansvloer.

… respectvol om te gaan met iedereen die er zich ook wil amuseren.

… oude vrienden te ontmoeten en nieuwe mensen te leren kennen.

… de buurtbewoners rustig te laten slapen.

… een gezellige babbel te houden aan de toog of op het terras.

… de toiletten in de cafés te gebruiken waarvoor ze dienen en niet de eerstvolgende boom of huisgevel.

… te begrijpen dat de politie er is om het uitgaansgebeuren voor iedereen veilig te houden.

… mijn fiets een fatsoenlijk plekje te geven waar het niemand hindert.

… drugs en andere rommel achterwege te laten.

… te genieten van de uiteenlopende muziekstijlen en sferen die in de verschillende Corbiekroegen hangen. 

… buiten te roken zonder de buren te laten meegenieten van de leuke babbel.

… te begrijpen dat de portiers, veiligheidspersoneel en de cafébazen alles doen om mij een leuke uitgaansnacht te bezorgen.

… een vriend(in) die te diep in het glas heeft gekeken, veilig naar huis te helpen.

… verantwoord om te gaan met alcohol.

… niet te vechten en de glazen te laten waar ze thuishoren.

… geen onderscheid te maken tussen ras, geslacht, leeftijd of geaardheid.

… niet dronken achter het stuur te kruipen en mijn auto te parkeren waar het mag.