De Nationale Veiligheidsraad heeft een nieuwe versoepeling aangekondigd van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Alle winkels mogen vanaf 11 mei weer open, op voorwaarde dat ze de nodige voorzorgen nemen.

Strikte voorwaarden

Vrijdagavond, na een lange vergadering van de Nationale Veiligheidsraad, maakte de regering nieuwe coronamaatregelen bekend. We vatten de hoofdpunten samen die relevant zijn voor de retailsector.

Vanaf 4 mei zullen stoffen - en garenwinkels de deuren mogen openen: deze maatregel is bedoeld om mensen toe te laten zelf mondmaskers te maken.

Andere retailers moeten een week langer wachten: vanaf 11 mei mogen alle winkels tegelijk weer open, zonder enige discriminatie – uiteraard op voorwaarde dat ze de strikte richtlijnen respecteren.

Niet-essentiële retailers zullen dan in totaal dus meer dan zeven weken lockdown achter de rug hebben – sinds 18 maart namelijk.

De concrete voorwaarden zullen volgende week verder worden besproken met de experten, de sectoren en de sociale partners. Het gaat dan over de organisatie van het werk, de beperking van het aantal klanten en de toegang tot de winkels. Zogenaamde contactberoepen – zoals kappers bijvoorbeeld – moeten geduld oefenen tot 18 mei. Voor de horeca kan ten vroegste een heropening plaatsvinden na 8 juni.

"Het proces is niet definitief," waarschuwt premier Wilmès: op elk moment kunnen de maatregelen dus worden teruggedraaid als dat noodzakelijk blijkt.

"Een week te laat"

Uit de eerste reacties spreken gemengde gevoelens bij de retailsector. Veel sectorfederaties en winkelketens hadden de afgelopen dagen laten weten dat ze klaar waren om al vanaf 4 mei op een veilige manier weer de deuren te openen.

De heropening komt voor hen dus een week te laat. Daarbij speelt onder andere het gegeven dat 10 mei Moederdag is, traditioneel een belangrijke verkoopdag voor veel retailers. Anderzijds wordt verdere oneerlijke concurrentie vermeden.

"De gedwongen sluiting verlengen tot 11 mei is een harde maatregel want alle winkels waren helemaal voorbereid om op 4 mei te openen. Maar de beslissing biedt wel een duidelijk perspectief en het is positief dat alle winkels tegelijk mogen openen," zegt Dominique Michel, ceo van handelsfederatie Comeos.

Pas op 11 mei openen, betekent een extra week omzetverlies en een ontgoocheling voor velen, vindt ook Unizo-topman Danny Van Assche. "Maar als we dat perspectief hebben om op 11 mei effectief de deuren te openen, dan is dat een meer dan helend compromis.

We zullen de richtlijnen strikt opvolgen. We roepen iedereen op zich goed voor te bereiden. We hebben voldoende tijd." (retaildetail) foto Jap Morio Kyoto/ N.