U bent hier

Corona: Vlaamse overheid en Agoria stomen scholen klaar voor meer luchtventilatie

Vlaanderen
24.03.2021 - 22.24u
Door: Lex Verellen

Ook op school is voldoende verse lucht noodzakelijk in de strijd tegen het coronavirus. Een goede luchtverversing verkleint namelijk de kans dat virusdeeltjes zich in de lucht kunnen verspreiden.

In een 'luchtventilatiegids' stomen de Vlaamse overheid en technologiefederatie Agoria Vlaanderen daarom de scholen klaar om met de verschillende technologische mogelijkheden aan de slag te gaan.

De Vlaamse overheid zorgde voor een verkorte procedure voor de scholen om hiervoor subsidies aan te vragen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: "De COVID19-pandemie heeft de aandacht gevestigd op fenomenen die al langer sluimeren, maar nu echt aan de oppervlakte komen.

Zo is het belang van goede ventilatie nu echt op de voorgrond gekomen. We hebben nu dan ook een unieke kans om het thema ventilatie stevig op de kaart te zetten. Zo blijft er ook ná de coronacrisis voldoende aandacht voor het belang van gezonde binnenlucht."

"Ventileren is meer dan verluchten. Efficiënte ventilatie in schoolgebouwen vereist een doordachte en doorgedreven aanpak op maat. Er bestaan verschillende systemen die klaslokalen op een gecontroleerde, slimme en energiezuinige manier kunnen ventileren en tegelijk een goede kwaliteit van de binnenlucht kunnen garanderen.

Bovendien zijn er ook heel wat systemen die geïnstalleerd kunnen worden zonder veel breekwerk, lange werftermijnen of zware investeringskosten. De verschillende opties zijn niet altijd breed bekend, of er bestaan nog misverstanden over de randvoorwaarden of de prijs", vertelt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

"If not now, then when?"

De voorbije maanden is door verschillende partners aan de gids gewerkt. "We vonden het belangrijk dat de grootste onderwijsverstrekkers op dezelfde lijn hierover zaken. Zo gingen we in overleg met Katholiek Onderwijs Vlaanderen, het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, de onderwijsvereniging van steden en gemeenten en Provinciaal Onderwijs Vlaanderen.

We vertrekken op die manier vanuit de realiteit op het terrein en houden rekening met de mogelijkheden van een doorsnee school. De scholen weten intussen ook hoe ze subsidies kunnen bekomen.

En de fabrikanten en installateurs staan klaar om oplossingen aan te bieden voor elke specifieke schoolsituatie. Ventilatie is een kwestie van gezond verstand. Als we nu geen versnelling hoger schakelen, wanneer dan wel?", vraagt Peter Demuynck zich af.

Schooldirecties, inrichtende machten, preventieadviseurs en leerkrachten vinden in de brochure een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Een handige beslissingsboom helpt om het meest geschikte systeem te kiezen. Elke school is anders en specifieke situaties hebben soms specifieke oplossingen nodig.

Goede ventilatie helpt om de scholen open te houden tijdens de coronacrisis. Maar goede ventilatie zal ook na de coronacrisis veel goed doen. Een goede luchtverversing verdrijft niet alleen virusdeeltjes, maar ook vervuilende stoffen. Zo kan een goede ventilatie zorgen voor minder hoofdpijn, minder afwezigheden, meer comfort, meer concentratie, meer creativiteit en dus uiteindelijk meer onderwijskwaliteit.

Meer informatie

De schoolventilatiegids vindt u op https://www.agoria.be/nl/Schoolventilatie-Gids-in-tijden-van-Covid-19?FormAction=BodyPreview.

Scholen die aan de slag willen gaan of vragen hebben, kunnen terecht bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) voor het gesubsidieerd onderwijs en de Afdeling Infrastructuur van het GO! voor het Gemeenschapsonderwijs.

image



Meer nieuws

Nagedachtenis moment 'SAMEN loop' Mieke Bouwen en Jan Ledegen

Herentals | Herenthout | Neteland 18.05.2022 - 15.35u

Rudy Vetters : 'Red KFCM Hallaar nu nog in B&B fase...'

Rudy Vetters : 'Red KFCM Hallaar nu nog in B&B fase...'
Heist op den Berg 18.05.2022 - 15.33u

Kom jij helpen op Gladiolen?

Kom jij helpen op Gladiolen?
Kempen regio | Neteland | Olen | Vlaanderen 18.05.2022 - 15.24u

Febelfin : 'Geldezels steeds meer jongeren bereid om hun bankkaart uit te lenen in ruil voor geld"

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 18.05.2022 - 15.22u

Walters People : 'Zo haal je het beste uit jouw jobstudent'

Walters People : 'Zo haal je het beste uit jouw jobstudent'
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 18.05.2022 - 15.16u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 18.05.2022 - 10.48u

Twee nachten herstellingswerken op E34 in Lille

Kempen regio | Lille | Vlaanderen 18.05.2022 - 10.45u

Mol Feest! met Niels Destadsbader, Sam Gooris én NIVIRO

Kempen regio | Mol 18.05.2022 - 10.40u

11e Memorial Fons Brydenbach in Netepark Herentals op 21/5

11e Memorial Fons Brydenbach in Netepark Herentals op 21/5
Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland 18.05.2022 - 09.33u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto