Hou vol!

Dit weekend krijgen we de eerste lentedagen. U zal misschien wel zin hebben om er op uit te trekken. Jammer genoeg houdt Covid-19 ons enthousiasme tegen. Zet uw ramen wagenwijd open, laat de heerlijke lentebries binnen, maak een wandeling of ga fietsen, maar vergeet de maatregelen niet.

Hoe meer u nu de richtlijnen opvolgt, hoe sneller we terug tot een normale gang van zaken komen. Blijf thuis, blijf zorgen voor jezelf en blijf zorgen voor anderen. Hou vol!

Het grootste terras van Neteland

Het terrasjesweer komt eraan. Normaal volgt er op een eerste zonnige lentedag een ware Exodus richting al de beschikbare terrasjes. Driewerf helaas, want het coronavirus houdt ons allen thuis in ons kot. Maar dat wil niet zeggen dat we bij de pakken moeten blijven zitten natuurlijk.

Daarom deze warme oproep. Tover uw eigen terras om tot een privé-oase en geniet van het eerste lentezonnetje. Hebt u geen terras, doe dan je voordeur open en maak het uzelf gemakkelijk. Hebt u geen voordeur, open dan uw raam, poot er wat stoelen neer en hef het glas.

Hoe meer mensen dit weekend op zichzelf een terraske doen, hoe groter het grootste terras van Neteland zal worden. Belangrijk is uiteraard dat u je het in uw eigen kot doet, helaas zonder andere gasten dan uw eigen gezin. U mag dus niemand uitnodigen. Maar weet dat u niet alleen bent als u op uw terrasje zit!

En wie weet is er wel wat plaats voor wat afhaalversnaperingen van een lokaal restaurant, traiteur, frituur of zelfs een BBQ.

#winkelhier #pintelhier #blijftinuwkot

Naar een origineel idee van Bram Van Dyck uit Herenthout

Politie controleert

Politiezone Neteland houdt dit weekend extra controles op de federale corona-maatregelen. De controles zijn toegespitst op samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen.

Door het begin van de paasvakantie zijn er mogelijk mensen die toch een verplaatsing willen maken naar een vakantieadres terwijl dat dat verboden is. Het mooie weer zorgt er dan weer voor dat mensen hun verplaatsing maken met de auto om elders een wandeling te gaan maken.

Ook dat is een niet-essentiële verplaatsing die verboden is. Ook de grootwarenhuizen zullen een bezoek krijgen om te zien of alle maatregelen rond sociale afstand correct worden opgevolgd. De politie roept de mensen op de opgelegde maatregelen te respecteren in het belang van ieders gezondheid.

Boke Hertals in uw kot

Cultuurcentrum 't Schaliken brengt Boke Hertals naar u thuis. Zorg zelf voor brood en beleg en wij zorgen voor een voorstelling met een lokale topper. Wij verwachten u om de twee weken om 12.15 uur achter uw scherm voor Boke Hertals in uw kot.

De concerten vinden plaats op dinsdag 7 en 21 april, en 5 en 19 mei. Via de Facebookpagina van 't Schaliken kunt u het optreden live volgen van bij u thuis.

Blijf (in uw kot) sporten!

Een gezonde geest in een gezond lichaam? Eens zo belangrijk in tijden van corona! Volg https://www.facebook.com/sportenjeugd.herentals/ en post uw leukste beweegfoto's –en filmpjes. Wie weet maakt u zelfs kans op een van de leuke prijzen.

Bovendien geven we de komende weken zelf ook enkele leuke beweegtips voor jong en oud. Houd zeker de Facebookpagina in het oog!

Trage wegen

Herentals kent heel wat trage verbindingspaadjes. De stad liet ze de voorbije jaren inventariseren door het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en een heel aantal enthousiaste inwoners. In deze corona-tijdens is een wandeling over deze trage wegen een verademing en echt de moeite waard.

We vragen u wel om anderhalve meter afstand te bewaren tegenover andere wandelaars. Op sommige plaatsen is het pad te smal, maar ziet u wel het einde van de pad. U geeft dan best voorrang als u ziet dat er iemand op het pad is.

www.herentals.be/trage-wegen

#samenlokaal

Het zijn bijzondere tijden en dat vergt bijzondere initiatieven. RTV stelt aan lokale ondernemers daarom gratis webbanners ter beschikking. Op die manier willen ze lokale ondernemers een hart onder de riem steken. Lokale ondernemers met niet meer dan 20 werknemers kunnen zich online aanmelden via www.rtv.be/samenlokaal.

Een webshop voor elke Herentalse Handelaar

Heel wat handelszaken proberen de coronasluiting te overbruggen met online verkoop, maar niet alle handelaars hebben een eigen webshop. Handelshart Herentals start daarom met een reeks webinars voor de lokale ondernemers.

De doelgroep bestaat in de eerste plaats uit handelaars die (nog) niet over een eigen webshop beschikken. Dat moet hen helpen deze coronaperiode van gedwongen sluitingen te overleven.

Voor de webinars zocht Handelshart twee experten aan. Met Emma Liekens trapt een specialist van eigen bodem het programma af met drie sessies.

Haar sessies diepen de thema's ondernemen via Facebook (6 april), het gebruik van designtool Canva op sociale media (7 april) en advertising op sociale media (8 april) uit. Retailcoach Anneke Van Loon focust zich vervolgens op Instagram rond de verbetering van de zichtbaarheid en inhoud (9 april) en praktische afhandeling (10 april). De livesessies vinden telkens van 11 tot 12 uur plaats.

www.handelshart.be/handelaar

Voedselbedeling opnieuw van start

De voedselbedelingen van de Kringkruidenier gaan opnieuw door. Er staat voedselbedelingen gepland op 16 en 30 april. De voedselbedeling gebeurt voorlopig niet meer door vrijwilligers, aangezien zij tot de risicogroep van ouderen behoren.

De medewerkers van de Kringkruidenier doen de bedeling nu zelf. Die zal gebeuren op afspraak. U krijgt vooraf een telefoontje en uw producten liggen gewoon klaar in een pakketje. De Kringkruidenier zelf blijft gesloten.

https://www.herentals.be/kringkruidenier

Buren zorgen voor elkaar

In deze tijd dragen buren graag extra zorg voor elkaar. Stop gerust een briefje bij hen in de brievenbus om te laten weten dat u hun hulp kunt gebruiken. Weet u niet goed hoe u aan zo'n briefje moet beginnen?

Bel dan even met het Stadsloket (tel. 014-28 50 50) en we bezorgen ze u. Bent u gezond en wilt u uw buren graag een handje helpen? Ook dat kunt u laten weten met een briefje of een kaartje. U kunt zich ook registreren als vrijwilliger via www.herentals.be/herentalshelpt of 014-28 50 50.

De medewerkers en vrijwilligers van Convent2 bellen al enkele weken hun bezoekers op met de vraag of ze hulp nodig hebben. Slechts één op de twintig senioren zegt extra hulp nodig te hebben.

Dat betekent dus dat negentien van de twintig senioren door hun familie of buren worden ondersteund. Herentalsenaren hebben dus duidelijk een groot sociaal gevoel en zoeken zelf mogelijkheden om contact te blijven houden met senioren, bijvoorbeeld met een telefoontje of via Skype.

Wilt u zelf ook regelmatig een telefoontje ontvangen, bel dan naar tel. 014-28 20 00 en laat het ons weten.

Neteland schrapt alle eigen activiteiten tot einde mei

De gemeenten van het Neteland hebben beslist alle eigen vrijetijdsactiviteiten tot einde mei te annuleren. Concreet gaat het voor Herentals op dit moment om de veeprijskamp, de opening van het toeristisch seizoen, In de ban(d) van de fiets en 75 jaar bevrijding. Voor de voorstellingen in het cultuurcentrum en het Netepark wachten we de federale maatregelen af.

Enkele cijfers van de afgelopen weken

Het call center voor de huisartsen heeft ondertussen 1.877 oproepen verwerkt
De logistieke diensten van de gemeenten van Neteland hebben meer dan 2.250 kilometer afgereden om materialen te halen en te brengen.

Vandaag haalden ze nog een wasmachine en twee droogkasten op voor AZ Herentals.

Vorige week werden 19.600 mondmaskers verdeeld onder de woonzorgcentra in Neteland.

Dienstencentrum Convent2 heeft 457 tachtigplussers gebeld met de vraag hoe het met hen was en of ze hulp nodig hadden.

Er werden 120 zelfgemaakte mondmaskers binnengebracht, maar we weten dat er veel meer via mensen onderling zijn verspreid. Dat is natuurlijk ook goed.
Er waren 26 vragen om af en toe eens via de telefoon te babbelen.

Voor 16 mensen zijn er boodschappen gedaan, voor 10 mensen naar de apotheek gegaan.

Vrijwilligers lieten in totaal één hond uit, en ook één iemand deed een aanvraag om een tekening te ontvangen.

Informatie van de overheid

www.info-coronavirus.be
tel. 0800-14 689: voor vragen over gezondheid en openbare orde
tel. 0800-120 33: voor vragen over bedrijven
info-coronavirus@health.fgov.be

Abonneer u op BE-Alert voor updates van de federale overheid: www.be-alert.be
Volg de stedelijke website en de sociale media voor updates.