Huisdokters schrijven geen verplaatsingsattesten voor patiënten

De huisdokters krijgen regelmatig de vraag van een patiënt om een attest op te maken voor de politie. Dit attest zouden ze dan aan de politie laten zien als ze tegengehouden worden en zou dan de essentiële verplaatsing bewijzen.

Zo'n attest bestaat niet en de artsen kunnen dit ook niet uitschrijven. Bovendien zou dit teveel papierwerk voor de artsen meebrengen, en meer mensen naar de praktijk brengen.

De politie controleert de echtheid van een verklaring op andere manieren. Zeker als u een aanvaardbare verklaring hebt die de politie kan checken, moet u zich geen zorgen maken tijdens de controle.

Personeel Sint-Anna wordt getest

Het personeel van woonzorgcentrum Sint-Anna zal volgende week getest worden op het coronavirus. Enkel het personeel wordt getest omdat er in het woonzorgcentrum nog geen besmettingen gekend zijn bij bewoners en personeel.

De testen worden uitgevoerd worden door de arbeidsgeneeskundige dienst. De testen zijn niet definitief: 30 procent van de testen zijn vals negatief en, wie nu negatief test, kan later nog altijd positief blijken. Afhankelijk van de resultaten neemt het woonzorgcentrum de gepaste maatregelen. Hierover zal dan gecommuniceerd worden.

Foornijveraars schenken tablets aan woonzorgcentra

De Verenigde Foorkramers van de Herentalse kermis schonken elk woonzorgcentrum in Herentals vier tablets, zodat de bewoners deze kunnen gebruiken om met de buitenwereld in contact te blijven.

Afhaalbib rondt kaap van 1000 aanvragen

Op 14 maart gingen de deuren van de bibliotheek in Herentals en Noorderwijk voorlopig op slot, in het kader van de corona-maatregelen. Om de quarantaine-tijd draaglijker te maken, werd op 16 maart van start gegaan met een afhaalbib.

Leners kunnen een bestelling doorgeven via een online formulier, of eventueel telefonisch. Deze bestellingen worden in volgorde van ontvangst verwerkt. Daarna neemt een bibliotheekmedewerker contact op om een ophaalmoment af te spreken. De afhaalbib blijkt een groot succes.

Op maandag 20 april werd de duizendste bestelling afgehaald! Wil u ook gebruik maken van de afhaalbib? Surf naar www.herentals.bibliotheek.be en vul het invulformulier in. Klik hiervoor op de link in de lichtblauwe infobalk.

Hoe vraag ik mijn pensioen aan?

Alle pensioenpunten zijn momenteel gesloten door de corona-maatregelen, maar zij blijven u wel helpen bij de aanvraag van uw pensioen of de IGO via de gratis Pensioenlijn 1765.

Zo heeft u rechtstreeks contact met een pensioenexpert om de nodige documenten in te vullen. Bel de gratis Pensioenlijn 1765, kies Nederlands en druk 3 en 1. De experten helpen u met het invullen van de documenten.

U kunt uw aanvraag ook doen via www.mypension.be. Hiervoor hebt u uw elektronische identiteitskaart (eID) en een kaartlezer nodig. U kunt ook zich ook aanmelden via Itsme®, een erkende elektronische identificatiedienst op uw smartphone.

Wie verrast u met een dikke merci in deze bijzondere tijden?

Wilt u graag uw buren bedanken voor hun hulp in tijden van Corona? Verdient uw beste vriend een schouderklopje omdat hij u dagelijks telefonisch oppept?

Of wilt u graag een specifieke zorgverlener, winkelbediende of postbode laten weten dat u zijn of haar werk enorm waardeert? Stuur eens een kaartje! Nog tot en met 26 april vindt de 'Week van de dikke merci' plaats.

Tijdens deze week biedt ouderenvereniging OKRA een platform aan met mooie digitale kaartjes die u kunt sturen naar iemand die u graag even in de bloemetjes wil zetten. U kunt uw boodschappen ook delen op sociale media.

Cursussen Nederlands voor anderstaligen gebeuren op afstand

Sinds het begin van de coronamaatregelen sloot het Agentschap Integratie en Inburgering de deuren. Zolang de maatregelen van kracht zijn, verlopen alle contacten met inburgeraars en kandidaat-cursisten Nederlands via telefoon, e-mail en Skype. Bent u geïnteresseerd in een cursus Nederlands? Surf dan naar https://integratie-inburgering.be/.

Breng gekwetste dieren naar VOC Neteland

Tijdens een wandeling of fietstocht kunt u dieren tegenkomen die verzorging nodig hebben, zoals vogels, eekhoorntjes, haasjes of konijntjes. Een wild dier heeft gespecialiseerde verzorging nodig. Neem een gekwetst dier dus niet mee naar huis om zelf voor te zorgen (ook niet voederen of laten drinken) maar breng het naar VOC Neteland (Langstraat 29/1, 2270 Herenthout, tel. 014-51 40 41).

Het VOC is een Vlaams opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Hun taak bestaat erin om op deskundige wijze dieren in nood op te vangen, te verzorgen en na revalidatie terug vrij te laten in de natuur. Vooraan aan het VOC staat een opvanghuisje waar je het dier kan achterlaten. Een dier in nood brengen, is wettelijk erkend als een essentiële verplaatsing.

Meer info: http://www.vocneteland.be/

Wandelaars, honden aan de leiband

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Dit is ook nu geen probleem, maar in de lente is de natuur heel kwetsbaar.

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vindt u broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten, reekalfjes, ....

Rondsnuffelende honden maken dieren angstig, waardoor ze wegrennen of zich zelfs doodschrikken. Ook storen ze vogels die uitrusten van hun lange trektocht. Bovendien worden er ook elk jaar dieren doodgebeten door een hond. De boodschap is duidelijk: honden zijn van harte welkom in de natuur, maar ze moeten wel aan de leiband.

Wandelen volgens de regels van de kunst

Met dit mooie lenteweer maken heel wat mensen een wandeling. Om dit veilig te laten verlopen, herinneren we u graag aan de volgende regels.

Wanneer er een voetpad, een begaanbare berm of een fietspad is, moet u dit gebruiken. Wanneer u op het fietspad wandelt, moet u goed opletten voor fietsers.

Wanneer u op de rijbaan moet stappen, dan doet u dit links, zo dicht mogelijk bij de rand van de rijbaan. Op deze manier hebt u een goed zicht op het aankomende verkeer. U mag met twee naast elkaar wandelen.

Gezinnen die onder één dak wonen, mogen met het hele gezin wandelen.
Wandelt u met een vriend of vriendin, dan mag u maximaal met twee personen wandelen. U houdt anderhalve meter afstand.

U mag niet met de wagen rijden naar de plaats waar u gaat wandelen. Verplaatsingen met de auto om in de buurt te gaan wandelen zijn enkel toegestaan voor gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan 5 jaar, personen met een beperkte mobiliteit (met inbegrip van ouderen en zwangere vrouwen) en begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking.

Wandelaars, joggers en fietsers moeten rekening houden met elkaar. Ze moeten allemaal de nodige afstand creëren wanneer ze elkaar kruisen onderweg.

Textielophaling geannuleerd

De huis-aan-huisinzameling van textiel van 24 april (sector 2) gaat niet door. Textiel aan huis wordt ingezameld door de Kringwinkels. Zij beschikken op dit moment over te weinig capaciteit en daarom kunnen deze ophalingen aan huis niet doorgaan.