Op vrijdag en zaterdag houdt de coronatestbus 'Cobusters' van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen halt aan basisschool De Luchtballon, die sinds deze week kampt met een corona-uitbraak. In deze bus kunnen snel alle leerlingen en personeelsleden getest worden. Zo kunnen we de verdere verspreiding van het virus stoppen.

De voorbije week werden er in De Luchtballon besmettingen met het coronavirus vastgesteld bij leerlingen uit verschillende klassen, bij leerkrachten en ouders.

De school besliste in samenspraak met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB), de stad, de medische experts en het Vlaams Agentschap zorg en gezondheid om op donderdag de school te sluiten.

Bijkomend werd ook beslist dat alle leerlingen en leerkrachten van de basisschool een coronatest moeten ondergaan.

Snel op de bal spelen

'Door de coronatestbus in te schakelen willen we snel op de bal spelen', zegt burgemeester Vera Celis. 'Omdat het virus circuleert binnen verschillende klassen, raden de medische experts en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid aan, om alle leerlingen en leerkrachten te testen.

Het mobiele testteam kan op korte termijn veel testen uitvoeren. Ook de resultaten zijn de volgende dag al beschikbaar. Zo kunnen we snel ingrijpen en de nodige maatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.'

Triagecentrum op wielen

'CoBusters' is de eerste erkende testbus in Vlaanderen, een triagecentrum op wielen. Het is een samenwerkingsproject van UZA, Altrio Thuisverpleging, AP Hogeschool en De Polder Autocars.

De bus ondersteunt organisaties in de Provincie Antwerpen bij grote uitbraken. Het nieuw COVID-labo zorgt ervoor dat de resultaten de volgende dag gekend zijn. De bus reed voor het eerst uit op 23 oktober. Tot vandaag werden er 4604 personen van 75 organisaties getest. Vooral scholen en woonzorgcentra doen beroep op de testbus.