Het toekomstige coronavaccin zal gratis zijn voor alle Belgen, maar wordt niet verplicht. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist. De bedoeling is om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren.

Er komt dus geen algemene vaccinatieplicht in ons land. Het toekomstige coronavaccin zal vrijwillig zijn en gratis voor alle Belgen.

De bedoeling is om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren, minstens 8 miljoen Belgen.

Wie eerst het vaccin krijgt zal worden bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat.

Voor er kan gevaccineerd worden, moet er natuurlijk eerst een vaccin zijn. België neemt daarom deel aan de Europese aankoopprocedure voor de COVID-19-vaccins, waarbij de Europese Commissie in naam van de lidstaten onderhandelt met de bedrijven. Er zijn momenteel al drie contracten ondertekend.

Om de uitrol van het vaccinatieprogramma in goede banen te leiden wordt een taskforce "operationalisering COVID-19-vaccinatiestrategie" opgericht. Deze taskforce krijgt de opdracht om alle noodzakelijke acties te bepalen, toe te wijzen en te ondersteunen om de vaccinatiestrategie te realiseren.

Deze taskforce zal bestaan uit wetenschappers, vertegenwoordigers van federale en deelstatelijke overheidsdiensten, crisismanagers, en, waar nodig, vertegenwoordigers van beroepsorganisaties en technische werkgroepen. (VRTNWS- lees verder op VRTNWS) Foto Nnieuws/ Guy Verellen.