Het ziekenhuis AZ Herentals gaat de afdeling geriatrie in quarantaine plaatsen, nadat een medewerker maandagavond positief testte op het coronavirus. Dat meldt het ziekenhuis dinsdag in een persbericht.

'De naaste collega's van de besmette medewerker gaan in thuisisolatie en er wordt geen bezoek toegelaten op de dienst', zegt directeur Rudy Van Ballaer.

'De medewerker was in risicogebied geweest, maar vertoonde aanvankelijk geen symptomen en mocht dus blijven werken. Toen het afgelopen weekend symptomen opdoken, is de medewerker niet meer komen werken.

Maandagavond kwam de bevestiging dat de test op het coronavirus positief was.' (belga)

'Het AZ Herentals neemt de nodige maatregelen om een mogelijke verdere besmetting van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan.

'De naaste collega's verblijven thuis in isolatie (zoals de richtlijnen voor zorgverleners voorschrijven) en moeten 14 dagen lang hun symptomen monitoren en tweemaal per dag hun temperatuur meten', vervolgt directeur Rudy Van Ballaer.

• 'Er wordt een strikte verdeling gerespecteerd tussen medewerkers op de dienst geriatrie en die van de rest van het ziekenhuis.

• Er is geen bezoek toegelaten op de dienst geriatrie. De patiënten en hun familieleden zijn hier persoonlijk over ingelicht.

• Op de dienst geriatrie worden geen nieuwe patiënten opgenomen. Geriatrische patiënten worden opgevangen op de andere afdelingen.

• De patiënten die momenteel op de dienst geriatrie verblijven en gezond zijn om ontslagen te worden, mogen naar huis vertrekken, maar moeten daar 14 dagen in isolatie verblijven.

Wie naar een woonzorgcentrum zou gaan, mag het ziekenhuis niet verlaten en blijft opgenomen.

Hoewel het een drastische maatregel is om geen bezoek toe te laten, is het AZ Herentals ervan overtuigd dat deze maatregel nodig is om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

De patiëntveiligheid en kwaliteit primeert hier.

De dienst patiëntenbegeleiding van het ziekenhuis biedt extra ondersteuning aan de patiënten en hun familieleden. De medewerkers van de dienst hebben de nodige instructies gekregen om de kwaliteit van zorg te garanderen, zelfs in deze quarantaineperiode.

Medewerkers en artsen van het AZ Herentals zijn op de hoogte gebracht van de nieuwe situatie. Ook voor hen is er bijstand voorzien, voor wie daar nood aan heeft.

Het AZ Herentals staat in nauw contact met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om verdere stappen en ontwikkelingen te bespreken,' besluit directeur Van Ballaer.  Foto Nnieuws / en FOD fda.

Wie vragen heeft over het coronavirus (COVID-19) kan terecht op de website www.info-coronavirus.be of kan telefoneren naar het nummer 0800 14 689. (az)