De vrees voor verspreiding van het coronavirus op de werkvloer heeft ertoe geleid dat organisaties noodgedwongen een aantal maatregelen nemen om de veiligheid van hun werknemers te waarborgen. Eén van de meest veilige maatregelen is om werknemers – waar mogelijk - van thuis uit te laten werken.

Het lijkt misschien niet zo, maar de mogelijkheid om van thuis uit te werken biedt ook wergevers een aantal voordelen. Staffing specialist Walters People zet ze even op een rij.

1. Minder stress

Het Coronavirus ligt op ieders lippen, ook op de werkvloer. Medewerkers zijn bang om besmet te worden door tijdens de spits met het openbaar vervoer naar het werk te gaan, of gewoonweg door een zieke collega tegen het lijf te lopen.

De stress die deze situatie met zich meebrengt, kan een negatieve invloed op de motivatie en de productiviteit van werknemers hebben. Door hen thuis te laten werken, verminderen organisaties niet alleen de kans dat het virus zich in het bedrijf verspreidt, maar worden medewerkers ook min of meer gerustgesteld.

2. Beter imago

Het nemen van dergelijke stappen is een goede manier voor werkgevers om te laten zien dat ze zich bekommeren om het welzijn van hun medewerkers.

Op korte termijn stelt hen dit gerust, maar ook op lange termijn heeft dit een positief effect op hun gevoel van waardering en dus op het algemene goede imago van de organisatie.

3. Verhoogde prestaties

Door de mogelijkheid te bieden om van thuis uit te werken, zorgen organisaties in het algemeen voor de juiste balans tussen werk en privéleven voor hun medewerkers. Mits ze bepaalde basisregels respecteren, kunnen ze hun werkdag organiseren op de manier die hen best past.

In een kantooromgeving moeten alle medewerkers zich aan dezelfde voorwaarden aanpassen. Maar thuis hebben ze meer controle: ze kunnen kiezen op welk moment van de dag ze liefst werken (vroeg in de ochtend of laat in de avond). Dat zorgt ervoor dat ze uiteindelijk beter presteren dan tijdens de werkuren die ze in normale omstandigheden op kantoor zouden doorbrengen.

4. Dankbaar gebruik maken van technologie

Dankzij de technologieën waarover we vandaag de dag beschikken, is thuiswerk niet langer een belemmering om dagelijkse taken van thuis uit te voeren.

Er kan heel wat vanop afstand georganiseerd worden: vergaderingen kunnen via video conferencing gewoon doorgaan en collega's kunnen de status van gezamenlijke projecten raadplegen via online gedeelde agenda's en to-do lijsten.

5. Afwisseling

Het is belangrijk om op te merken dat dergelijke thuiswerkmaatregel niet noodzakelijkerwijs de verplichting inhoudt om alle personeelsleden élke dag van de week thuis te laten werken.

Zo kiezen sommige organisaties ervoor om de teams (om de week) te laten rouleren, waardoor een constante aanwezigheid op kantoor mogelijk is en tegelijkertijd de goede gezondheid van de medewerkers wordt gewaarborgd.