Het sluiten van alle restaurants, cafés en bars heeft gevolgen voor de horecasector, maar er zijn oplossingen. Dat meldt Lieselot Van Mol, media en communicatie coördinator bij Horeca Vlaanderen. "We merken bijvoorbeeld dat restaurants inzetten op take-aways."

Het sluiten van alle horecazaken is, volgens Van Mol, "een harde klap voor die sector". Toch merkt de beroepsfederatie dat er tijdelijke oplossingen bestaan. De inkomsten van restaurants kunnen deels "vervangen worden door take-aways".

Ook klanten kunnen helpen. "Kijk of er een lokaal restaurant in je buurt take-away doet in plaats van te hamsteren", raadt Van Mol aan. "Help de horecasector als je kan."

Tijdelijke oplossingen worden zo aangehaald, maar "op lange termijn zullen we zien". Het laatste wat de beroepsfederatie wil is paniek.

"Onze CEO (Matthias de Caluwe) is bezig met onderhandelingen", zegt de coördinator. Er wordt gehoopt op oplossingen als de opschorting van de huur voor restaurants en een btw-verlaging. (Belga)