Niet alleen binnenspeeltuinen, maar ook buitenspeeltuinen moeten worden gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx. Een "verduidelijking" daarover werd het voorbije weekend gecommuniceerd aan de bevoegde burgemeesters.

Openbaar domein zoals parken, groendomeinen en pleinen blijven vooralsnog gewoon toegankelijk, al wordt bezoekers wel gevraagd om afstand te houden van elkaar.

"Maar op de harde oppervlakken van speeltuinen kan het virus lang overleven", zegt Berx. "Het hoeft weinig verbeeldingskracht om te bedenken dat er vaak speeksel en dergelijke van kinderen op die oppervlakken terechtkomt. Het is onbegonnen werk om die bij wijze van spreken continu te gaan reinigen. Daarom moet er een afspanning worden geplaatst of toezicht worden voorzien om ervoor te zorgen dat speeltuinen niet meer worden gebruikt."

De gemeente Mol communiceerde maandagochtend dat om die reden het recreatiedomein Zilvermeer wordt gesloten, maar dat klopt volgens Berx niet helemaal. "Het domein is open, maar alle speeltuinen en -tuigen zijn afgesloten", zegt ze. (Belga)