U bent hier

Coronavirus - Videoconsultaties bij Vlaamse huisartsen nemen toe

Geel | Kempen regio | Vlaanderen
22.03.2020 - 21.01u
Door: Lex Verellen

Videoconsultaties bij Vlaamse huisartsen nemen de jongste dagen toe onder druk van het coronavirus. Platformen die ontwikkeld werden voor bedrijven worden nu toegepast in dokterspraktijken.

Volgens Domus Medica beginnen ook individuele huisdokters met de technologie te experimenteren.

"Het merendeel van de consultaties bij huisartsen verloopt momenteel telefonisch", zegt Roel Van Giel, voorzittter van Domus Medica. Die vzw ondersteunt huisartsen en huisartsenkringen in Vlaanderen bij preventieve gezondheidszorg.

"Door de crisis vinden steeds meer videoconsultaties plaats. Individuele huisartsen beginnen nu met de technologie te experimenteren."

Memo is een contactcenter in Zele dat telefoonopvang doet voor dokterspraktijken in vier Vlaamse provincies. In Zele, Genk, Geel, Aalst en Brugge assisteert het bedrijf bijna 800 huisartsen.

"Wij hadden net een methode ontwikkeld voor bedrijvencentra die nu uiterst geschikt blijkt te zijn voor consultaties van patiënten via video", zegt Michael De Decker, technology and innovation director.

"We stellen ons platform gratis ter beschikking van de artsen. De technologie voldoet aan alle regels van privacybescherming en medische data." Het platform werd woensdag gelanceerd en mocht in twee dagen al vijftig klanten verwelkomen.

"De arts krijgt de patiënt effectief te zien en kan sneller oordelen of hij bijvoorbeeld koorts heeft. Voor beide partijen biedt dat voordelen", stelt De Decker. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto