De covidcijfers in de provincie Antwerpen zijn erg slecht. In Kempense gemeenten is een verdubbeling, zelfs een verviervoudiging, van het aantal besmettingen geteld.

Daarom adviseert provinciegouverneur Cathy Berx, gesteund door het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid, om strengere maatregelen te nemen. Onder meer een veel ruimere verplichting op mondmaskers, gecombineerd met inentingen, afstandsregels en verluchting.

Groot alarm in Kempen & Neteland

De besmettingen in Antwerpse, vooral Kempense gemeenten, zetten alle lichten op donkerrood.

In Kasterlee is er sprake van een verviervoudiging. In Vosselaar, Arendonk en Lille gaat het om 4 keer zoveel besmettingen in dezelfde periode.

'In de stad Antwerpen is het aantal besmettingen bijna dubbel zo groot als 2 weken geleden, maar er zijn grote verschillen per district',  reageert gouverneur Cathy Berx.

Scholen, KMO's, sportkantines en senioren

Het advies van Zorg en Gezondheid aan het provinciebestuur is dan ook niet min. 'Over deze maatregelen zal de gouverneur nog crisisoverleg voeren, maar wij adviseren telewerk, het uitgebreid gebruik van mondmaskers, in combinatie met het Covid Safe Ticket (CST), de veiligheidsafstand en ventilatie waar mogelijk", zegt dr. Smits. Dat laatste geldt zeker voor scholen.

Het advies is om de mondmaskers ook te verplichten voor het 3e en 4e leerjaar.

In sportclubs komen striktere regels in kantines, door uitsluitend mensen aan tafels toe te laten en het tijdelijk sluiten van kleedkamers en douches. Belangrijk naar de ouderen toe: mensen zouden hun bezoek moeten uitstellen tot 14 dagen na de derde prik bij ouderen en mensen met een onderliggende aandoening.

Horeca & events

Voorlopig is er geen sprake van striktere regels voor contactberoepen en horeca zoals maximaal 4 personen aan een tafel, alleen bedienen op terras, het beperken van openingsuren en het verbieden van alcohol tussen 20u en 05u.

'Zover wil ik voorlopig zeker niet gaan', onderstreept Cathy Berx. 'Ik wil een duidelijk verschil maken tussen maatregelen waar we met zijn allen voor kunnen zorgen, zoals het dragen van een mondmasker, en maatregelen met economische impact.

Als we samen consequent de bestaande maatregelen naleven, kunnen we ervoor zorgen dat het zover niet meer komt.' 

Provinciegouverneur Cathy Berx is vanavond te gast in De Afspraak (Canvas - om 20.30u).

Foto Johan Temmerman /NNieuws.