De belangrijkste centrale banken gaan samen optreden om de geldmarkt meer te openen voor commerciële banken. Op die manier willen ze een opdrogen van geld zoals in 2008 voorkomen.



De Europese Centrale Bank, de Amerikaanse Federal Reserve en de centrale banken van Groot-Brittannië, Canada, Zwitserland en Japan gaan samen optreden op de geldmarkt.

Vanaf maandag tot februari 2013 zullen ze het de commerciële banken gemakkelijker en goedkoper maken om aan dollars of andere belangrijke munten te komen. Concreet zullen ze de prijs die banken daarvoor betalen, verlagen en ook de voorwaarden versoepelen.

Dat moet de vrees wegnemen voor een nieuwe "credit crunch" of opdrogen van kredieten tussen banken onderling, waarbij sommigen het moeilijk zouden krijgen om zich te financieren. Dat was onder meer het geval tijdens de crisis van 2008 toen banken elkaar geen geld meer leenden en een aantal over de kop ging.

Ook nu zijn veel analisten bang voor een tekort aan liquiditeiten en vooral dat de schuldencrisis in de eurozone zou leiden tot een nieuwe bankencrisis en een nieuwe wereldwijde recessie. Een tekort aan bepaalde topmunten zoals de dollar zou het economisch leven flink onder druk zetten.

(ap/belga)