Sinds 28 februari werken de 5 gemeenten van Neteland (Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar en Grobbendonk) solidair samen om de richtlijnen van de hogere overheden minutieus uit te voeren, dag na dag geconfronteerd met nieuwe maatregelen en richtlijnen.

Via een gecoördineerde noodplanningsaanpak met de burgemeesters, noodplanningsambtenaren en communicatiespecialisten zorgen de Neteland- gemeenten er ook voor dat op alle vragen een adequaat, snel, gezamenlijk, gecoördineerd en gefundeerd antwoord kan gegeven worden.

'Onze medewerkers nemen hun taak als eerstelijnsbestuur zeer ernstig en zijn vanaf dag één ingezet geweest op de grootste noden. We hebben onze zorginstellingen tot nu toe kunnen vrijwaren van calamiteiten dankzij een strikt regime van toelating en afstand houden', klinkt het.

Zorg en veiligheid: ondersteuning voor huisartsen

'Sinds de start zijn de zorg en veiligheid van onze inwoners én onze eigen medewerkers onze grootste prioriteit.

De gemeenten verzorgen een essentiële dienstverlening, organiseren thuiswerk of sociale afstand tussen medewerkers, en zetten medewerkers in bij de ondersteuning van AZ Herentals en de huisartsenwachtpost.

Sinds donderdag versterken medewerkers en vrijwilligers het Fysiek Triagecentrum Middenkempen in het AZ Herentals voor administratieve ondersteuning. Op zaterdag 21 maart om 8 uur startte een callcenter om oproepen van burgers te beantwoorden. Dit callcenter is een ondersteuning van de huisartsen.

Dit weekend werd het volledig bemand met 24 personeelsleden van gemeente Herentals.

Daarna is het de bedoeling om verder te werken met personeelsleden van alle gemeenten van Neteland en vrijwilligers.

Vanaf maandag 23 maart wordt er een callcenter opgestart om de huisartsen te ondersteunen voor afspraken in te boeken van patiënten en dit weekend rijdt voor het eerst een vrijwilliger als chauffeur van de huisarts van wacht (om redenen van sociale afstand met een ambulance van brandweerzone Kempen) naar de thuisraadpleging van patiënten.

Iedereen zorgt voor elkaar

'De afgelopen dagen zetten de vijf gemeenten langs o.a. https://www.impactdays.be/mee vrijwilligersplatformen op. U vindt de platformen op:

● voor Herentals: www.herentals.be/herentalshelpt
● Voor Herenthout: www.herenthout.be/herenthouthelpt
● Voor Olen: www.olen.be/corona of https://www.impactdays.be/olenhelpt/
● Voor Grobbendonk: https://www.impactdays.be/grobbendonkhelpt
● Voor Vorselaar: www.vorselaar.be/corona

Hierop kunt u zich registreren. Het gaat om taken ter ondersteuning van de medische beroepen, maar ook ter ondersteuning van de meest hulpbehoevende groepen in de samenleving, zoals boodschappen doen, telefoneren met personen die geen bezoek mogen ontvangen, de hond uitlaten voor personen in isolement, ...

De vrijwilligers worden voornamelijk ingezet in de eigen gemeenten, maar voor het Fysiek Triagecentrum Middenkempen en de huisartsenwachtpost worden wel vrijwilligers uitgewisseld.

De gemeenten van Neteland zijn zeer blij met de massale toestroom van vrijwilligers en de vele burgerinitiatieven die ontstaan.

Het is op dit moment van groot belang dat we voor elkaar zorgen en elkaar zoveel mogelijk bijstaan. Als u nieuwe initiatieven start, of u nog wil registreren als vrijwilliger, laat het ook zeker weten.'

Blijf thuis, zeker indien u zich niet goed voelt of tot de risicogroep behoort

Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen we niet genoeg benadrukken dat het houden van voldoende afstand van essentieel belang is. Respecteer de opgelegde maatregelen en maak enkel essentiële verplaatsingen. Behoort u tot de risicogroep, onze vrijwilligers staan klaar voor u. Vraag hulp via de vrijwilligersplatformen of bel naar uw gemeente. De contactgegevens zijn:

● Voor Herentals: 014 28 50 50 of info@herentals.be
● Voor Herenthout: 014 50 77 11 of herenthout.helpt@herenthout.be
● Voor Olen: 014 21 52 00 of olen.helpt@olen.be
● Voor Grobbendonk: 014 51 10 20 of hulp@grobbendonk.be
● Voor Vorselaar: 014 50 74 89 of zorg@vorselaar.be

Onze gedachten gaan uit naar de zorgverstrekkers die alles geven om het virus te verslaan. Wij hopen als lokaal bestuur er te staan naast en met hen, samen met onze medewerkers en inwoners om hen maximaal te ondersteunen.

Hou het aangenaam!

'In deze moeilijke tijden staan er heel wat mensen voor u klaar: in het ziekenhuis, bij de huisartsenwachtpost, in de zorg, in de winkels en bij het lokaal bestuur.

Wij vragen uitdrukkelijk om deze mensen met het nodige respect en de nodige vriendelijkheid te behandelen. Ze staan in de frontlijn, komen met de meeste mensen in contact en werken lange dagen.

In Neteland volgen we het samenscholingsverbod zeer goed op, waarvoor dank.

Maar dat betekent dat we altijd tussen vier muren zitten, soms wat dicht op elkaars lip. Daarom is het belangrijk om het leven met elkaar zo aangenaam mogelijk te maken. We geven nog graag enkele tips mee voor de volgende weken:

● Eet gezond
● Beweeg
● Lees de juiste informatie van de overheidsdiensten en let op met fake news
● Chat met familie en vrienden via sociale media
● Volg de dj-set van uw favoriete dj op sociale media
● Sla een praatje (opgepast: maximaal met één persoon en bewaar afstand)
● Stuur briefjes, tekeningen, hartjes, foto's en video's naar elkaar
● Gebruik uw energie positief!
● Speelt u een instrument? Zend een optreden uit via Facebook!
● Bel naar corona-infolijn voor psychosociale hulp: 0800 14 689
● Vragen over familiaal geweld: 1712
● Als het echt moeilijk gaat, kunt u de Zelfmoordlijn bellen: 1813

Samen staan we sterk!

#samentegencorona