Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cruciale rol voor imec in EU Chips Act NanoIC-pilootlijn ontvangt investering van €2,5 miljard

imecNanoIC pilot line
Onderzoekscentrum imec kondigt vandaag op zijn jaarlijkse Imec Technology Forum in Antwerpen (ITF World 2024) aan dat het een investering van 2,5 miljard euro heeft bijeengebracht voor het opzetten van een nieuwe R&D pilootlijn voor geavanceerde chiptechnologie en systemen-op-chip.
 
Zowel Europa (via de Chips Joint Undertaking), Vlaanderen, als verschillende industriepartners van imec investeren in de NanoIC-pilootlijn.
 
Europese en internationale techbedrijven en bedrijven uit de auto-industrie, telecommunicatie en gezondheidszorg zullen op de pilootlijn de nieuwste chiptechnologieën kunnen uittesten om toekomstgerichte producten te ontwikkelen vooraleer ze die op grote schaal produceren.
 
De NanoIC-pilootlijn kadert in de visie van de EU Chips Act om innovatie in Europa te versnellen, economische groei te stimuleren en het ecosysteem van de Europese chipindustrie te versterken. Om de kloof tussen technologisch onderzoek en product te overbruggen, samenwerking te bevorderen, en economische groei en strategische autonomie in Europa te ondersteunen, zet de EU Chips Act in op vier strategische pilootlijnen, verspreid over verschillende Europese lidstaten.
 
Imec zal de sub-2-nanometer-pilootlijn hosten, en zal ook bijdragen aan de pilootlijnen voor laag-vermogen FD-SOI (fully-depleted silicon-on-insulator chiptechnlogie, gehost door CEA-Leti, Frankrijk) en heterogene systeemintegratie (gehost door Fraunhofer, Duitsland).
 
Door samen te werken met Europese en wereldwijde toestel- en materiaalleveranciers zal imec een unieke pilootlijn uitrollen waar bedrijven de mogelijkheden van de meest geavanceerde chiptechnologie kunnen verkennen voor hun toekomstige toepassingen. De pilootlijn zal een cruciale schakel vormen tussen chipinnovatie en de Europese industrie.
 
Niet alleen grote chipbedrijven zullen hiervan de vruchten plukken.
 
Start-ups, KMO’s, universiteiten en ontwerp- en systeembedrijven zullen toegang krijgen tot tools en software voor prototyping van nieuwe producten, en voor productie van prototypes van chipoplossingen in kleine volumes. In sectoren zoals de gezondheidszorg en de auto-industrie neemt de vraag naar geavanceerde microchipoplossingen snel toe. Europese Original Equipment Manufacturers (OEM’s) zullen opkomende innovaties, zoals chiplets, kunnen uittesten. Daardoor kunnen ze het voortouw nemen in de ontwikkeling van toekomstige technologie voor auto’s of voor toepassingen in de gezondheidszorg.
 
De verwachte investering van €2,5 miljard zal worden bijeengebracht door een combinatie van publieke en private bijdragen. De bijdrage van de Vlaamse overheid en van de EU-financieringsprogramma’s (d.w.z. Horizon Europe en Digital Europe) via de Chips Joint Undertaking levert een indicatieve totale publieke financiering van €1,4 miljard op.
 
De subsidieovereenkomst met de Chips Joint Undertaking zal later dit jaar worden ondertekend. De private bijdragen zullen afkomstig zijn van verschillende industriële partners (waaronder ASML) en zullen naar verwachting  €1,1 miljard bedragen. Bovendien zal deze hoeksteeninvestering verdere investeringen aantrekken van de Europese en wereldwijde industrie om proefprojecten uit te voeren.
 
“Dankzij de steun van de EU, de Vlaamse overheid en industriepartners zoals ASML kunnen we niet alleen een voortrekkersrol blijven spelen in de ontwikkeling van de meest geavanceerde chips, maar ook beter inspelen op de marktvraag. De investering zal ons in staat stellen om ons innovatietempo te versnellen, het Europese chip-ecosysteem te versterken en de economische groei in Europa en Vlaanderen te stimuleren”, zegt Luc Van den hove, CEO van imec.
 
“Chips zijn de bouwblokken van digitale innovatie. Wereldwijd investeren overheden nu miljardenbedragen in onderzoek naar halfgeleiders om hun strategische autonomie te beschermen, maar in Vlaanderen hebben we het belang daarvan al langer begrepen. Veertig jaar geleden maakte de eerste Vlaamse Regering met de DIRV-actie al de gedurfde keuze om te investeren in chiponderzoek.
 
Vandaag werpt die langetermijnvisie zijn vruchten af. De wagens, de telefoons en de gezondheidstoepassingen van morgen worden aangedreven door de chips die imec ontwikkelt. Dat imec een centrale rol krijgt in de EU Chips Act om de Europese industrie te versterken, bevestigt dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Met Flanders Technology & Innovation bouwen we
oort op die visie om onze Vlaamse welvaart ook in de toekomst veilig te stellen. We maken van Vlaanderen een modelnatie die technologie inzet om ons leven daadwerkelijk beter te maken”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon.
 
“Vlaanderen is met een besteding van meer dan 3,6% van het bbp aan onderzoek en ontwikkeling per jaar een absolute topregio inzake O&O. Vlaanderen is daarnaast ook een innovatieleider in Europa.  Imec is van beide successen een belangrijke exponent.  De Vlaamse Regering heeft de groei van imec steeds ondersteund.  De Europese Chips Act en de oproep voor pilootlijnen is een ongelofelijke opportuniteit voor Vlaanderen én imec om de voorsprong in nanotechnologie en halfgeleiders verder uit te bouwen.  We zijn fier hieraan een bijdrage te kunnen leveren. De unieke onderzoeksinfrastructuur bij imec zal een niet te onderschatten hefboom betekenen voor het versterken van de strategische autonomie inzake geavanceerde chips, en de concurrentiekracht van de maakindustrie fors ondersteunen”, aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns.
 
 

Demotour in Antwerpen : Imec Technology Forum

Vandaag en morgen vindt in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen het Imec Technology Forum plaats, een conferentie waar bedrijfsleiders, beleidsmakers en onderzoekers van over de hele wereld komen spreken.
 
Foto : Rendering van de nieuwe cleanroom die zal worden gebouwd als uitbreiding van de reeds bestaande imec-pilootlijnfaciliteiten in Leuven - foto imec.
imecNanoIC pilot line

imecNanoIC pilot line

imecNanoIC pilot line

Deel dit artikel