Cultuurcentrum 't Schaliken uit Herentals bestaat dit jaar tien jaar. In het feestweekend van 22, 23 en 24 september 2017 staan heel wat activiteiten op het programma: een cultuurquiz met liveacts, een barbecue, concerten in open lucht, straattheater, animatie, ... Ook kunt u het hele weekend het nieuwe bier Schalkse 10 proeven, dat speciaal voor deze gelegenheid wordt gebrouwen.

Op zaterdag 23 september vindt een uniek concert plaats op de Grote Markt. Dan spelen Koen Van Assche en de Herentalse pianiste Elisabeth Crommelynck samen waarbij de piano 30 meter de hoogte in wordt gehesen. Beiaardier en pianiste gaan elkaar letterlijk zien spelen. Dit wordt een huzarenstukje op technisch en muzikaal vlak dat nog nergens ter wereld werd voorgedaan.

Na dit concert speelt beiaardier Jan Verheyen nog een samenspelconcert met DJ Courtasock, die op de Grote Markt scratcht op de beiaardtonen. De Herentalse dansscholen zorgen voor aangepaste choreografieën. Met deze concerten wil cc 't Schaliken laten zien dat klassieke muziek niet saai hoeft te zijn. Iedereen kan komen proeven van deze muziek, waaraan cc 't Schaliken al tien jaar veel aandacht aan schenkt.

FEESTPROGRAMMA:

Cultuurquiz – vrijdag 22 september – 20 uur – foyer cc 't Schaliken
Muzikanten, bekende Vlamingen en andere artiesten stellen of spelen de quizvragen met als thema tien jaar 't Schaliken. Het wordt een geanimeerde, intellectuele uitdaging met als thema's literatuur, sport, comedy en muziek. Of deelnemen belangrijker is dan winnen, laten we in het midden. Het wordt alleszins een leuke avond.

Barbecue – zaterdag 23 september – van 17 tot 19 uur – Grote Markt
Om de feestavond smakelijk in te zetten organiseren we een grootse barbecue op de Grote Markt. Barbecueteam Smaakmakers uit Olen zorgt voor het perfect gebakken vlees en de verse groentjes.

De Herentalse circusschool Locorotondo zorgt voor gratis animatie en activiteiten voor de kinderen. Locorotondo bestaat trouwens dit jaar ook tien jaar.

Optredens – zaterdag 23 september – vanaf 19 uur – Grote Markt
Vanaf 19 uur starten de optredens op de Grote Markt. Beiaard en vliegende piano trapt de avond af en is een uniek concert dat nog nergens ter wereld werd voorgedaan. Stadsbeiaardier Koen Van Assche en de Herentalse pianiste Elisabeth Crommelynck spelen samen een concert waarbij de piano 30 meter de hoogte in wordt getakeld. Tijdens dit uitzonderlijke concert staan gekende melodieën uit het klassieke repertoire op het programma. De muzikanten spelen zowel ingetogen werken, zoals Pavane van Gabriël Fauré, als vinnigere werken van onder anderen Pablo de Sarasate en Peter Tsjaikovski.

Na dit concert neemt Jan Verheyen plaats achter de beiaard. Hij speelt met dj Courtasock Carillon Jam. De vier Herentalse dansscholen dansen op de tonen van Carillon Jam. Danscenter Time-Out, Corpus Sanum, Dansschool Catchy en The Sportsstudio hebben enkele mooie choreografieën gemaakt. Na deze optredens draait een DJ verder muziek waarop u uiteraard uitgenodigd wordt om de dansvloer onveilig te maken.

De inkleding van de Grote Markt gebeurt door Dansb(a)ar. Deze organisatie zorgt voor de dansvloer, woonwagens met animatie en een aangepaste retrosfeer. Er zullen allerlei dranken- en foodstands aanwezig zijn. U kunt uiteraard ook de Schalkse 10 nuttigen.

Optredens – zondag 24 september – vanaf 14 uur – Grote Markt

Zondagnamiddag wordt een hoogdag voor kinderen. Op de Grote Markt speelt Compagnie Dyslexcirque een grote circusact. Theater FroeFroe brengt een nieuwe voorstelling op het buitenplein. Ook kunnen de kinderen op hun Bangelijke Sprookjesmolen een ritje maken. Tom Bibo brengt een humoristische act in de schouwburg. Ten slotte trekt het wandelorkest Die Verdammte Spielerei van locatie naar locatie rond.

Feestbier Schalkse 10

Cultuurcentrum 't Schaliken heeft speciaal voor zijn tienjarig bestaan een bier laten ontwikkelen en brouwen. Het nam daarvoor de Herentalse hobbybrouwers De Hopscheppers onder de arm. Schalkse 10 is een Belgisch bier van hoge gisting
met hergisting op de fles. Schalkse verwijst naar de naam 't Schaliken. De 10 verwijst niet alleen naar het tienjarig bestaan, maar ook naar het alcoholpercentage.

MEER INFO

Cultuurcentrum 't Schaliken:
Grote Markt 35, 2200 Herentals - 014-21 90 88
cultuurcentrum@herentals.be - www.schaliken.be