U bent hier

Cultuurraad protesteert fel tegen afschaffing van hun eigen raad : 'Meer vuur voor onze lokale cultuur'

Herentals
16.01.2020 - 20.59u
Door: Herman Gezelle

Donderdagavond nodigde het lokaal bestuur in 't Hof vrijwilligers, adviesraden, deelnemers aan participatietrajecten, bestuursleden van het marktcomité en Handelshart Herentals, uit voor een zogenaamde 'waarderingsreceptie'.

Het voltallig bestuur van de cultuurraad protesteerde er tegen de afschaffing van hun eigen adviesorgaan. Ze droegen allemaal een zwart t-shirt met de tekst 'Meer vuur voor onze lokale cultuur'.

Sinds begin dit jaar zijn 11 van de 13 Herentalse adviesraden, waaronder ook de cultuurraad, afgeschaft.

Het schepencollege besloot om ze te vervangen door 3  strategische ateliers, die advies organiseren in plaats van zelf advies te verlenen. Het strategisch atelier vrije tijd telt zo slechts één lid van de cultuurraad.

'Om te voldoen aan de cultuurpactwetgeving wordt het Strategisch Atelier vrije tijd hierbij beschouwd als raad voor culturele materies', zegt Bart Wynants, voorzitter cultuurraad.

'In de tekst die de nieuwe adviesstructuur beschrijft staat duidelijk en ondubbelzinnig dat de strategische ateliers enkel advies organiseren en niet zelf adviseren.

De cultuurpactwetgeving daarentegen verplicht de overheden er toe om alle verenigingen en culturele actoren te betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid door middel van gestructureerde inspraak- en adviesorganen.'

Omwille van deze tegenstrijdigheid heeft de Herentalse Cultuurraad op maandag 25 november een klacht neergelegd bij de Cultuurpactcommissie', besluit Bart Wynants.

Wordt vervolgd.

Straks meer.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto