Kersverse moeder Nathalie Meskens is al meer dan elf jaar ambassadrice van de vzw Cunina, een Belgische organisatie die kansarme kinderen in ontwikkelingslanden op de schoolbanken zet.

Sinds kort heeft Nathalie een dochtertje met een wel heel bijzondere voornaam, Lima. Lima is ook de hoofdstad van Peru, het nieuwe partnerland van Cunina. Nathalie was meteen heel enthousiast en nam prompt het allereerste petekind uit Peru.

Cunina startte in 2019 met vijf peterschappen in Ayacucho, een streek in het Andesgebergte. De meeste mensen leven er in extreme armoede. "Ik droom al jaren van een reis naar Peru, maar mede door mijn zwangerschap is dat nog niet gelukt", zegt Nathalie.

"Door Cuninapeetouder te worden van Valeria uit Peru besef ik dat het niet zo toevallig is dat ik mijn dochtertje Lima heb genoemd. Peru heeft mijn hart veroverd en ik betreur het enorm dat er zoveel armoede is. Samen met Cunina wil ik daar iets aan doen."

Nieuw partnerland voor Cunina

Onlangs werd beslist dat Peru officieel als zevende in het rijtje van Cuninapartnerlanden wordt opgenomen na een zeer gunstig verloop van het pilootproject.

Nathalie hoopt dat meer mensen haar voorbeeld om kansarme kinderen naar school te sturen zullen volgen door een peterschap in Peru aan te gaan. De ambassadrice is van mening dat elk kind ter wereld recht heeft op onderwijs.

De impact van Corona

"Omwille van Covid-19 zijn de scholen in Peru nog gesloten en starten we nieuwe peterschappen op zodra ze hun deuren openen", laat Sophie Vangheel, algemeen directeur van Cunina ons weten. Peru is met 265 000 besmettingen zwaar getroffen door het virus.

"De gezinnen leven er vaak in een krot met weinig hygiënische mogelijkheden", zegt Sophie. "Omdat niet werken gelijk staat aan geen inkomen, krijgen ze het enorm hard te verduren tijdens de lockdown.

Cunina helpt momenteel door voedselpakketten te voorzien. In principe doen we met Cunina niet aan noodhulp, maar als het onze petekinderen treft maken we toch een uitzondering."

Een peterschap kost 35 € per maand en is fiscaal aftrekbaar.

Uitzonderlijk is in 2020 het belastingvoordeel 60 % omwille van Covid-19.