Sophie Vangheel van ngo Cunina bevindt zich momenteel in de Filipijnen. Zij is er op werkbezoek met twee andere medewerkers van Cunina om de werking van de ngo op de Filipijnen te evalueren en indien nodig bij te sturen.

De drie Cunina-medewerkers vertrokken zaterdag vanuit België en landden juist op tijd in Manilla. De vulkaan Mount Taal begon al snel daarna uit te barsten, waardoor alle vluchten naar en van Manilla werden geschrapt. Men is nu bang dat er nog een grote vulkaanuitbarsting zal volgen en vooral dat het land ook getroffen zal worden door een zware aardbeving.

Volgens Sophie Vangheel is de angst onder de mensen enorm. Sophie: "We zien op de televisie de hele dag verschrikkelijke beelden en men vreest voor een nog hevigere aardbeving. Er zijn al meer dan 25.000 mensen geëvacueerd."

Mount Taal

Mount Taal is de tweede meest actieve vulkaan op de Filipijnen en een populaire toeristische bestemming door zijn schilderachtig kratermeer. Het is de enige vulkaan ter wereld die gelegen is op een eiland in een meer. Hij wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië.

Tot op heden zijn 35 uitbarstingen bekend, die hebben geleid tot meerdere dodelijke slachtoffers. In januari 2018 werden op de Filipijnen ook tienduizenden mensen geëvacueerd toen de vulkaan Mayon uitbarstte op Luzon, het grootste Filipijnse eiland.

Cunina op Filipijnen

Cunina is sinds 1993 werkzaam in de Filipijnen. In dit partnerland is Cunina als eerste gestart met peterschappen om kinderen op de schoolbanken te zetten. Er is een peterschapswerking in Manilla, Cebu, Bayombong en Balamban.

In het verleden realiseerde Cunina enkele prachtige projecten op de Filipijnen zoals de bouw van zestig huisjes voor straatarme gezinnen in Diadi. Na de doortocht van de tyfoon Haiyan in 2013 deed Cunina een oproep om de huisjes van getroffen petekinderen opnieuw op te bouwen. En in 2014 startte Cunina met een gloednieuw project: de inrichting van bibliotheken in de Cuninapartnerscholen.