De organisatoren van Tomorrowland gaan samenwerken met de vzw Cunina in Nepal. Daar gaat Cunina met de financiële steun van Tomorrowland muziekonderwijs uitbouwen. Het wordt een project op lange termijn.
Sophie Vangheel van Cunina vzw kreeg zaterdag tijdens een galabal in het Hiltonhotel aan de Groenplaats in Antwerpen een cheque met daarop 1 miljoen euro overhandigd. Het geld werd bijeen gebracht met verschillende acties om de gevolgen van de aardbeving in Nepal aan te pakken.
Zo kunnen er een massa dakplaten, schoolpakketten aangekocht worden en kunnen opnieuw heel wat schoolgebouwen en opleidingscentra opgetrokken worden.
25 jaar Cunina
Tijdens haar gala-event op zaterdag 21 november rond '25 jaar Cunina' in Hilton Antwerpen reikte Cunina een cheque van 1 miljoen euro uit aan 9 van haar Nepalese medewerkers.
Cunina is geen noodhulporganisatie maar wil niet blind zijn voor de noden die er een half jaar na 2 zware aardbevingen nog steeds zijn in Nepal. Sophie Vangheel, stichter-voorzitter en algemeen-directeur van Cunina, was met een medewerkster op werkbezoek in Nepal ten tijde van de 2e aardbeving en heeft de noden met eigen ogen gezien. Daarom kocht Cunina meteen na de aardbeving dakplaten voor 6000 mensen.
Later volgden 8000 schoolpakketten voor kinderen wiens materiaal onder het puin verloren lag. Het overige budget is ondertussen grotendeels besteed en ging voornamelijk naar onderwijsprojecten waaronder een skill center in Kathmandu. In hogergelegen bergdorpjes van de Himalaya bouwt Cunina een volledig nieuwe school bestaande uit 6 klaslokalen in Hattiya, 7 nieuwe klaslokalen in Num en een nieuw skill center in Sekha.
Hulp blijft nodig
Het gala-event op 21 november was de bekroning van 25 jaar Cunina. Sophie en de 4 ambassadeurs: Sabine De Vos, Luc Appermont, Nathalie Meskens en Wouter Torfs verwelkomden de 750 gasten van het uitverkochte feest met een receptie en viergangendiner, een Ipad-quiz Battle of the Tables, een act van Walter Baele en een dansfeest met Axel Daeseleire.
De absolute apotheose was de uitreiking van de cheque van 1 miljoen euro.
Medewerkers uit bijna alle partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda en Zuid-Afrika) waren aanwezig. Ze volgden gezamenlijk een week opleiding in het Cuninahuis in Geel rond boekhouding, opvolging en afsprakennota's.
Al 25 jaar werkt het Cuninateam aan financiële transparantie. Die zorgt voor een groot vertrouwen bij donateurs en sponsors. Cunina voert een open boekhouding, gebruikt een gepersonaliseerde correspondentie en sociale media voor snelle communicatie naar een groter publiek met verslagen en foto's van de projecten.
Verder organiseert Cunina inleefreizen zodat elke donateur kan zien hoe zijn of haar bijdrage besteed wordt. Bovendien mag Cunina voor elke bijdrage vanaf € 40 per jaar een fiscaal attest afleveren. Dat die aanpak werkt, bewijst de stroom aan donaties die meteen na de aardbeving op gang kwam.
13.000 kinderen naar school gestuurd
In 25 jaar heeft Cunina in haar 6 partnerlanden meer dan 13.000 kinderen naar school gestuurd via persoonlijke peterschappen en meer dan 100 onderwijsprojecten gerealiseerd. Dat heeft ze gedaan zonder overheidssubsidies, een bewuste keuze om haar onafhankelijkeheid te bewaren, op korte termijn te kunnen ageren en zelf te bepalen waar, wanneer en hoe ze de beschikbare budgetten aanwendt.
Cunina geeft geen geld uit aan betalende reclame zodat zoveel mogelijk geld naar de petekinderen en onderwijsprojecten gaat. Haar werkingskosten zijn extreem laag: terwijl de toegestane norm 20% bedraagt, blijft Cunina onder de 10%.
Met goed opgeleide regioverantwoordelijken in de partnerlanden en een sterk team in België kan Cunina rekenen op een professionele structuur. De Millenniumdoelstellingen lopen eind dit jaar af, onderwijs is daar een onderdeel van. Cunina levert al 25 jaar een essentiële bijdrage aan kwaliteitsvol onderwijs voor elk kind.
De ngo was ook pionier in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en mocht afgelopen jaar maar liefst 5 nieuwe partners verwelkomen. Een persoonlijke terugblik van Sophie op die 25 jaar is dit jaar ook te boek gesteld: van Moeder van 12.000 kinderen (Lannoo, 2015) werden intussen meer dan 4000 exemplaren verdeeld.
Foto: De regionverantwoordelijke van Ang Babu deelt de post uit België uit aan de kinderen van een schooltje in Kathmandu (Nepal)/Cunina/Nnieuws.be