Dat de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Cunina wonderen kan verrichten is al meermaals bewezen: scholen bouwen in het Himalayagebergte van Nepal en in het door corruptie verscheurde Haïti, een middelbare school met internaat bouwen in het midden van de jungle in Oeganda en nog zoveel meer.

Vandaag viert de organisatie haar dertigjarig bestaan.

Cunina haalde al meer dan 15500 kansarme kinderen uit armoede in de meest achtergestelde landen ter wereld door hen naar school te sturen via gepersonaliseerde peterschappen.

Na dertig jaar werkt de organisatie nog steeds bewust zonder federale overheidssubsidies en betalende reclame en blijven hun beheerskosten onder tien procent.

Cunina verwezenlijkte sinds haar ontstaan meer dan 170 educatieve projecten in haar zeven partnerlanden: Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru.

Stichter-voorzitter en algemeen directeur Sophie Vangheel richtte Cunina op in 1990. Op haar 73ste levensjaar staat ze nog altijd aan het roer van deze erkende ngo. Gedurende zestien jaar leidde Sophie Cunina alleen.

Vandaag wordt ze gedragen door een team van zes enthousiaste medewerkers en kan ze rekenen op haar bekende ambassadeurs: Nathalie Meskens, Luc Appermont, Wouter Torfs, Sabine De Vos en zangeres Natalia, die in september nog werd aangekondigd als kersverse Cunina ambassadrice.

Normaal gezien werd het dertigjarig jubileum gevierd met een groots evenement in de Handelsbeurs in Antwerpen afgelopen weekend, maar logischerwijs wordt dit uitgesteld naar volgend jaar wegens Covid-19. De opbrengst van het feest zal integraal naar de partnerlanden van Cunina gaan.

Het coronavirus blijft roet in het eten gooien en Cunina heeft haar handen vol met de ellende die de pandemie veroorzaakt in haar partnerlanden. "Veel families hebben het extreem moeilijk en de overheid is er niet zo gul als de onze", verklaart Sophie Vangheel.

"Hoe kan je in een sloppenwijk in de Filipijnen überhaupt in quarantaine gaan als je met een gezin van zes in een kramakkelig hutje van nog geen vijf vierkante meter woont? Covid-19 zorgt voor schrijnende taferelen.

150 miljoen extra kinderen zijn door de pandemie in kinderarmoede terecht gekomen volgens een studie van Unicef en Save The Children. Bovendien stijgt het aantal kinderarbeiders aan een alarmerend tempo nu er geen werk meer is. Daarom doe ik een oproep aan alle Belgen om Cunina te steunen.

Door een peterschap aan te gaan bij Cunina red je misschien niet alle kinderen van de wereld, maar wel de wereld van één kind."

Meer info over een peterschap bij Cunina vind je op www.cunina.org.