Dat de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Cunina wonderen kan verrichten is al meermaals bewezen: scholen bouwen in het Himalayagebergte van Nepal en in het door corruptie verscheurde Haïti, een middelbare school met internaat bouwen in het midden van de jungle in Oeganda en nog zoveel meer.
Vandaag viert de organisatie haar dertigjarig bestaan.
Cunina haalde al meer dan 15500 kansarme kinderen uit armoede in de meest achtergestelde landen ter wereld door hen naar school te sturen via gepersonaliseerde peterschappen.
Na dertig jaar werkt de organisatie nog steeds bewust zonder federale overheidssubsidies en betalende reclame en blijven hun beheerskosten onder tien procent.
Cunina verwezenlijkte sinds haar ontstaan meer dan 170 educatieve projecten in haar zeven partnerlanden: Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru.
Stichter-voorzitter en algemeen directeur Sophie Vangheel richtte Cunina op in 1990. Op haar 73ste levensjaar staat ze nog altijd aan het roer van deze erkende ngo. Gedurende zestien jaar leidde Sophie Cunina alleen.
Vandaag wordt ze gedragen door een team van zes enthousiaste medewerkers en kan ze rekenen op haar bekende ambassadeurs: Nathalie Meskens, Luc Appermont, Wouter Torfs, Sabine De Vos en zangeres Natalia, die in september nog werd aangekondigd als kersverse Cunina ambassadrice.
Normaal gezien werd het dertigjarig jubileum gevierd met een groots evenement in de Handelsbeurs in Antwerpen afgelopen weekend, maar logischerwijs wordt dit uitgesteld naar volgend jaar wegens Covid-19. De opbrengst van het feest zal integraal naar de partnerlanden van Cunina gaan.
Het coronavirus blijft roet in het eten gooien en Cunina heeft haar handen vol met de ellende die de pandemie veroorzaakt in haar partnerlanden. "Veel families hebben het extreem moeilijk en de overheid is er niet zo gul als de onze", verklaart Sophie Vangheel.
"Hoe kan je in een sloppenwijk in de Filipijnen überhaupt in quarantaine gaan als je met een gezin van zes in een kramakkelig hutje van nog geen vijf vierkante meter woont? Covid-19 zorgt voor schrijnende taferelen.
150 miljoen extra kinderen zijn door de pandemie in kinderarmoede terecht gekomen volgens een studie van Unicef en Save The Children. Bovendien stijgt het aantal kinderarbeiders aan een alarmerend tempo nu er geen werk meer is. Daarom doe ik een oproep aan alle Belgen om Cunina te steunen.
Door een peterschap aan te gaan bij Cunina red je misschien niet alle kinderen van de wereld, maar wel de wereld van één kind."
Meer info over een peterschap bij Cunina vind je op www.cunina.org.
'27 de rock 'n roll age of death bleek geen vloek voor de 27e NFB', lacht Stefan Laenen, de onnavolgbare NFB-presentator en GVA-journalist.
'Het festival is levendiger dan ooit te voren. Op het muzikale menu iets naar ieders appetijt. Folk met Kelly Family, rock met Clement Peerens en wereldklasse met Macdonald.
Op een aantal plekken in Nederland merken consumenten de gevolgen al van de boerenblokkade van distributiecentra.
In supermarkten zijn lege schappen te zien, vooral bij versproducten als zuivel en groente.
Koepelorganisatie CBL wil dat de politie de blokkades beëindigt, maar het lokale gezag is daar maar op weinig plaatsen toe bereid. De politie zegt pas in te grijpen na overleg met de distributiecentra zelf en de betrokken burgemeesters. (NOS)
Kempens bouwbedrijf DCA uit Beerse neemt net voor het bouwverlof een nieuwe opslagruimte in Olen gebruik.
De hal zal voornamelijk gebruikt worden voor de opslag van afgewerkte prefab-betonelementen van DCA Concrete & Steel, de prefab-beton en wapeningsafdeling van DCA.
De nieuwe opslagruimte is goed voor een investering van meer dan 1 miljoen. Door een groeiende orderportefeuille drong een uitbreiding van de stockageruimte zich op.
Jeugdkampen of evenementen op plaatsen die vervuild zijn met PFAS en waar no regret-maatregelen gelden, mogen gewoon plaatsvinden.
Dat zegt Karl Vrancken, die de PFAS-vervuiling in Vlaanderen onderzoekt.
Hij krijgt de laatste tijd heel wat vragen van organisatoren van evenementen en scoutskampen, die gepland zijn op plekken waar de schadelijke stof PFAS in de grond zit. (VRTNWS)
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de resultaten ontvangen van de audit over de kinderopvang.
Deze audit gebeurde door Audit Vlaanderen en evalueerde het proces van inspectie en handhaving bij Opgroeien en Zorginspectie in de kinderopvang voor baby's en peuters. Voor minister Crevits toont deze audit dat de processen rond meldingen, klachten en handhaving onvoldoende onder controle zijn.
Vorig jaar zijn er 1.140 jobs bijgekomen in de regio Antwerpen, Mechelen en Kempen die volledig te danken zijn aan de steunmaatregel 'ontwrichte zone'. Dat is een record.
Een bedrijf dat een investering doet binnen deze zone, moet twee jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. Het voordeel betekent een besparing van 4 tot 5% op de loonkosten.
De Liersesteenweg N10 is een verkeersas en gewestweg van betekenis die dwars door Heist-op-den-Berg loopt.
Het provinciebestuur Antwerpen wil nu langs deze drukke baan ter hoogte van het Fabiolakruispunt en de Lostraat een verzameling van winkels mogelijk maken. Ze wil daar grotere winkels die niet in het centrum thuishoren door hun specifieke eigenheid of product een plek geven.
Bosgroep Kempen Noord stelde in opdracht van boseigenaars – zowel private eigenaars als het gemeentebestuur – een ontwerp van natuurbeheerplan op voor in totaal 21,3 hectares bossen in Millegem, Achterbos en Donk.
'Dit plan kreeg de naam 'De Bleken Mol'. Van 12 juli 2022 tot 11 augustus kan je het plan consulteren en opmerkingen formuleren. Ook boseigens in de aangeduide bosgebied die willen aansluiten bij het beheerplan, kunnen zich steeds melden bij Bosgroep Kempen Noord.
De goedkeuring vanuit de Europese Unie voor de toeristische reclameslogan "TurkAegean" zorgt voor verontwaardiging bij de Grieken.
Turkije mag tot 2031 de term gebruiken als merknaam voor de Turkse kust van de Egeïsche Zee.
Maar de Grieken vinden dat het woord "Egeïsch" enkel aan de Griekse cultuur en hun land toebehoort. (VRTNWS)
Voor de derde dag op rij is het nét niet geworden voor Wout van Aert (Jumbo-Visma) in de Ronde van Frankrijk.
De gele trui werd in de tweede massasprint op de finishlijn geklopt door Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco). Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) werd derde.
Van Aert verstevigt wel zijn gele en groene trui. (VRTNWS)