Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CVO HIK : 'ESF-project - medewerkers in sociale economie aan beroeps-en kwalificerende trajecten'

HIK

In september 2020 startten CVO HIK en CVO LBC, als promotor, met hogervermeld ESF-project met als doel om personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, zich persoonlijk te laten ontwikkelen en hen te laten doorstromen, hetzij intern binnen het sociaal economisch circuit (SEC), hetzij extern richting regulier economisch circuit (REC).

Medewerkers van maatwerkbedrijven zijn werkzaam in een sociaal economische context. Vaak betreft het medewerkers die in het reguliere arbeidscircuit uit de boot vallen, die minder vaak kansen krijgen, een arbeidshandicap hebben of laaggeschoold zijn. Drempels die zij ervaren zijn bijvoorbeeld: Leeftijd, sociale competenties, psychische of fysieke gezondheid, financiële problematieken en taal.

Sinds september 2020 hebben CVO HIK en CVO LBC Beringen, in samenwerking met 5 partners, namelijk Thomas More, Kringwinkel Hageland, vzw Reset, Kringwinkel Zuiderkempen en Bewel, 10 proeftuinen georganiseerd. In totaal namen er 98 cursisten deel aan de opleidingen. Dit zijn de opleidingen die georganiseerd werden:

  • Magazijnmedewerker
  • Polyvalent verkoper
  • Basis elektriciteit
  • Administratief medewerker
  • NT2 op de werkvloer (hulptraject)

Deze opleidingen zijn gebaseerd op de erkende leerplannen en de cursisten ontvangen dus ook een erkende kwalificatie.

In het kader van dit project organiseerde Thomas More een opleiding voor de leerkrachten, gebaseerd op de methode van Universal design for learning (UDL) om te leren hoe de competenties en leerstof het best aangebracht worden bij deze kwetsbare doelgroep.

Men ontwikkelde een draaiboek als handleiding en inspiratiebron voor andere CVO’s en maatwerkbedrijven om dit soort opleidingen zelf te organiseren.

Met dank aan ESF, Vlaanderen en Europa.'  CVO HIK

 

 

ESF-project HIK

ESF-project HIK

ESF-project HIK

ESF-project HIK

HIK

Deel dit artikel