In september 2020 is HIK met het ESF-project Kringwinkel gestart met als doel de afstand tussen doelgroepmedewerkers en het Normale Economische Circuit (NEC) te verkleinen.

Doelgroepmedewerkers zijn werkzaam in een sociaaleconomische context. Vaak betreft het medewerkers die in het reguliere arbeidscircuit uit de boot vallen, die minder kansen krijgen, een arbeidshandicap hebben of laaggeschoold zijn.

Drempels die zij ervaren zijn bijvoorbeeld leeftijd, sociale competenties, psychische of fysieke gezondheid, financiële problematieken en taal.

Officiële attesten

De doelgroepmedewerkers worden ondersteund in het behalen van officiële attesten om hen dichter bij het NEC te brengen en de drempel ertoe te verlagen. Daarvoor hebben de projectpartners een draaiboek ontwikkeld dat ook bruikbaar is voor andere CVO's in Vlaanderen en diverse bedrijven en werkplekken uit de sociale economie.

3 leertrajecten in 3 kringwinkels

Sinds september 2020 zijn er 3 leertrajecten opgericht in 3 kringwinkels. Deze trajecten werden op maat ontwikkeld. Daarnaast werd er een opleiding georganiseerd voor leerkrachten om met deze kwetsbare doelgroep om te gaan en werd er een NT2-hulptraject ontwikkeld om cursisten op de werkplek vakjargon aan te leren.

CVO HIK en partners

Voor dit project werkt HIK samen met enkele partners, waaronder CVO LBC, Thomas More en verschillende kringwinkels (Reset, Hageland, Zuiderkempen) en organisatie Bewel. Ook Voka, Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Agentschap Integratie en Inburgering zijn trotse partners.

Het project loopt eind dit jaar (2022) ten einde.