Het H. Hartziekenhuis Mol kreeg de afgelopen 24 uur op z'n IT-systemen cyberaanvallen. Via mail zijn criminelen erin geslaagd om met een zogenaamde 'cryptolocker', mail met kwaadaardige bijlagen, virussen binnen te smokkelen.

Geen data gelekt

'Gistervoormiddag blokkeerden sommige IT-systemen. Er werden evenwel geen data ontvreemd', laat de directie weten.

'E-mails met kwaadaardige bijlagen worden immers massaal en 'at random' uitgestuurd. Als ze bij toeval op één of andere computer worden geopend, is de persoon of de organisatie automatisch geïmpacteerd.

Die malware heeft ervoor gezorgd dat in de voormiddag van 2 februari verschillende IT systemen intern blokkeerden. Er werden evenwel geen data ontvreemd.

Dat betekent dat er geen privacy gevoelige of medische informatie gelekt is. Het hart van het systeem – het Elektronisch Patiënten Dossier – werd niet geraakt.

De administratieve registratie werd verstoord. Daarom heeft het ziekenhuis onmiddellijk het volledige systeem stilgelegd en alle toegangen met de buitenwereld afgesloten.

De samenwerkende ziekenhuizen, de overheidsinstanties van de Belgische en Vlaamse gezondheidszorg en de politionele instanties werden onmiddellijk verwittigd. Aangifte bij de federale recherche werd gedaan.' (HHZ) Foto rr.