De subsidies voor nieuwe zonnepanelen in de vorm van groenestroomcertificaten zakken in de toekomst allicht nog verder. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.
Het Vlaams Energieagentschap (Vea) stelt voor om de subsidies voor nieuwe zonne-installaties te verlagen tot bijna 23 euro per megawattuur. Momenteel bedraagt die steun nog 90 euro per megawattuur.De Vlaamse regering moet zich vrijdag uitspreken over de verlaging van de subsidiëring. Als ze het voorstel van het Vea volgt, zal het voor eigenaars tot bijna 12 jaar duren voor ze hun zonnepanelen hebben terugverdiend.
"Oversubsidiëren, zoals in het verleden wel eens het geval was, kan ik niet verdedigen", zegt Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche "Ik wil de elektriciteitsprijzen voor mensen zonder zonnepanelen ook binnen de perken houden."
Tot eind 2009 werden zonnepanelen ondersteund met een subsidie van 450 euro per megawattuur opgewekte energie. Sindsdien is de de subsidiëring fors afgebouwd.
De minister heeft een verzekerd rendement van 5 procent voor hernieuwbare energie voor ogen. Ze wil de Vlaamse steun voor bijvoorbeeld zonnepanelen afhankelijk maken van de veranderende kosten en baten. Daardoor blijven zonnepanelen een "heel goede en veilige investering", zegt ze.
"Hoe worden mensen nog gestimuleerd?"
Nieuwe eigenaars van zonnepanelen moeten vanaf dit jaar ook een netvergoeding betalen voor het gebruik dat ze maken van het elektriciteitsnet. Dat kost hen gemiddeld 65 euro per kilowatt geïnstalleerd vermogen.
Volgens Groen! betalen eigenaars op die manier meer vergoedingen dan dat ze subsidies krijgen. Hoe gaat de regering mensen nog stimuleren om zonnepanelen te plaatsen, klinkt het.
Van den Bossche ontkent met klem dat eigenaars van zonnepanelen door het nieuwe systeem nog geld zouden moeten toeleggen. "Dat is compleet verkeerd", stelt ze. "Het rendement houdt rekening met de distributienettarieven en de netvergoeding." Een typisch socialisitische visie.
Vraag blijft : 'De eigenaars van zonnepanelen geven zomaar gratis hun elektriciteit aan het net. Daarvoor moeten de elektriciteitsproducenten ook een vergoeding voor betalen."
(bron : belga)