Een recordgroei in 2021: volumestijging en hoge vrachttarieven zorgden voor groei van 78,3 procent in lucht- en zeevracht.

In het boekjaar 2021 heeft Dachser Air & Sea Logistics zijn geconsolideerde omzet met 26,0 procent verhoogd tot 7,1 miljard euro. Nadat de lockdowns een stagnatie van de omzet in 2020 veroorzaakte, bevindt de logistiek dienstverlener zich weer op een dynamisch groeipad.

Het positieve resultaat voor 2021 is te danken aan een autonome groei in zendingen en tonnage van 6,3 procent, of 7,7 procent op groepsniveau. Hoge vrachtprijzen, veroorzaakt door het tekort aan laadcapaciteit dat alle vervoerders ervaren, zetten de stempel op deze omzetsprong.

"Het staat vast dat 2021 in veel opzichten een uitzonderlijk jaar was: er waren extreme uitdagingen te overwinnen", zegt Dachser CEO Burkhard Eling.

"Brexit, de COVID-19-pandemie en wereldwijde supply chains die tot het breekpunt werden geduwd, zorgden voor grote onzekerheid bij onze klanten.

Zelfs in deze situatie zijn wij erin geslaagd betrouwbare logistieke- en transportoplossingen te bieden met behoud van een hoog kwaliteit- en serviceniveau. Hierdoor konden wij de klanten aan ons binden en met name onze activiteiten met grote klanten gericht uitbreiden. Dit was een buitengewone prestatie, waarbij onze teams gezien de moeilijke omstandigheden alles hebben moeten geven."

Bedrijfsontwikkeling in detail

Dachser's Road Logistics business field — dat het wegtransport en de opslag van industriële goederen (European Logistics) en levensmiddelen (Food Logistics) omvat — zag zijn omzet in 2021 met 12,3 procent stijgen tot 4,99 miljard euro.

Nadat de lockdowns in Zuid-Europa in 2020 tot een omzetdaling van 2,2 procent hadden geleid, betekent het resultaat een aanzienlijke stijging – zelfs ten opzichte van het pre-COVID-jaar 2019.

De business line European Logistics zag zijn omzet met een indrukwekkende 13,1 procent stijgen tot 3,92 miljard euro. Na enkele jaren van stagnatie steeg het aantal zendingen aanzienlijk met 6,8 procent tot 72,0 miljoen; de tonnage steeg zelfs nog meer, namelijk met 8,5 procent, tot 30,0 miljoen. Alle regionale business units — Duitsland, Noord-Centraal Europa, Frankrijk & Maghreb en Iberia — boekten dubbelcijferige omzetstijgingen.

Ondanks de COVID-gerelateerde beperkingen voor restaurants en hotels in Duitsland, zorgden nieuwe klanten ervoor dat de business field Food Logistics een omzetgroei van 9,8 procent realiseerde.

Het is de eerste keer dat de business line de grens van één miljard overschrijdt, met een omzet van 1,07 miljard euro.

In 2021 werden de lucht- en zeevrachtactiviteiten gekenmerkt door verstoringen van supply chains en een tekort aan vrachtcapaciteit met hoge tarieven als gevolg. Door deze ontwikkeling kon de business field Air & Sea Logistics een recordomzetgroei van 78,3 procent realiseren.

Het aantal zendingen steeg met 9,1 procent en de tonnage met 20,9 procent. De verdere uitbreiding van de luchtvrachtcharters dat leidde tot een netwerk van geregelde diensten tussen Azië, Europa en Noord-Amerika bleek bijzonder succesvol: Dachser voerde in 2021 in totaal 230 chartervluchten uit.

"Betrouwbaar beschikbare vrachtruimte geeft klanten planningszekerheid en dat was de sleutel tot het succes in 2021. Bovendien was het een groot voordeel dat wij de goederen van overzee rechtstreeks in ons eigen Europese wegtransportnetwerk hebben kunnen invoeren voor distributie en levering", legt Eling uit.

Strategisch en toekomstgericht handelen

Volatiliteit en uitdagingen blijven de markt in 2022 bepalen. De oorlog in Oekraïne veroorzaakt extreem veel menselijk leed en zal ook ingrijpende gevolgen hebben voor de wereldeconomie.

Voeg daarbij toe de historisch hoge energie- en brandstofkosten, een verder toenemend tekort aan chauffeurs en de voortdurende verstoringen van wereldwijde supply chains, welke onder andere worden veroorzaakt door uitbraken van COVID-19, zoals onlangs in China en Hongkong.

"We moeten ons voorbereiden op nog een jaar dat crisisbeheer, flexibiliteit en veerkracht zal vereisen", zegt Eling. Desondanks blijft Dachser met oog op de toekomst investeren in logistieke centra, digitale technologieën en apparatuur. Na een investering van ongeveer 100 miljoen euro in 2021, wil de logistiek dienstverlener in 2022 zo'n 200 miljoen euro investeren.

"Daartoe behoren ook belangrijke projecten zoals ons volledig geautomatiseerd hoogbouwwarehouse voor 52.000 pallets in Memmingen, dat in oktober in gebruik wordt genomen", zegt Eling.  "Daarnaast investeren we fors in digitalisering, klimaatbeschermingsmaatregelen en vooral in onze medewerkers, want logistiek is en blijft een business die door mensen voor mensen wordt uitgevoerd."

In 2021 heeft Dachser wereldwijd zo'n 1.000 nieuwe medewerkers aangenomen en ongeveer 2.200 studenten lopen momenteel stage bij Dachser vestigingen over de hele wereld. De hoge equity ratio van Dachser van ongeveer 60 procent vormt een sterke ondersteuning voor het investeringsbeleid van de onderneming.

Bedrijfsontwikkeling in België

Dachser België heeft in 2021 een recordomzet behaald. De omzet steeg met 12,9 procent naar 136 miljoen euro.

Het aantal zendingen steeg met 8,6 procent naar 1,4 miljoen en de tonnage steeg met 9,7 procent tot 0,6 miljoen.

"Dankzij de enorme flexibiliteit en inzet van onze werknemers en chauffeurs hebben we opnieuw een prachtig resultaat mogen noteren", zegt Aat van der Meer, Managing Director van Dachser Benelux.

"Daarnaast blijven we investeren in ons netwerk in België door verschillende uitbreidingen en ontwikkelingen in zowel Moeskroen als Willebroek waardoor we ook de ruimte hebben om verder te groeien."

Door de uitbreidingen beschikt het filiaal in Willebroek nu over een cross dock met een totale oppervlakte 9.000 vierkante meter en 87 loading docks. Daarnaast zijn de parkeerplaatsen op eigen terrein uitgebreid met 7.500 vierkante meter.

Ook de investeringen in het Dachser filiaal in Moeskroen zijn afgerond. Zo zijn onder meer de parkeervoorzieningen op het terrein uitgebreid en zijn er nieuwe technologische voorzieningen geïnstalleerd.

Ook het personeelsbestand van Dachser België groeide in 2021 – de logistiek dienstverlener had ruim 321 werknemers in dienst. Investeren in de opleiding en training van personeel en informatietechnologie waren daarbij belangrijke pijlers.

Daarnaast volgen er meerdere studenten een duale opleiding. Dachser was één van de eerste bedrijven dat werkplekleren aanbood aan studenten.

Op Benelux-niveau zag de logistiek dienstverlener zijn omzet stijgen met 18,1 procent tot 388,7 miljoen euro. In totaal zijn er 3,4 miljoen zendingen verwerkt, 8,3 procent meer dan afgelopen jaar. Het totale tonnage steeg met 10,4 procent naar 1,4 miljoen.

In totaal werkten 902 mensen bij Dachser in de Benelux in 2021.

Over Dachser:

Met ongeveer 31.800 medewerkers in 376 vestigingen wereldwijd behaalde Dachser in 2021 een geconsolideerde netto-omzet van circa 7,1 miljard euro. In hetzelfde jaar verwerkte de logistiek dienstverlener in totaal 83,6 miljoen zendingen met een gewicht van 42,8 miljoen ton.

Dachser wordt in 42 landen vertegenwoordigd door eigen landenorganisaties. Kijk voor meer informatie over Dachser op www.dachser.be - Foto Dachser/N.