U bent hier

Dag Pas : 'N-VA Olen verkrijgt ontbinding van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB)'

Olen
07.02.2019 - 19.40u
Door: Herman Gezelle

'Door gewijzigde fiscaliteit wegen de kosten om het AGB in stand te houden niet meer op tegen de baten van de BTW-aftrek op de exploitatie', zegt Dag pas, N-VA-raadslid.

'Al meerdere legislaturen beheert een vennootschap de sporthal, de zaal De Vrede en de hallen van Teunenberg in opdracht van de gemeente. Deze gebouwen staan ter beschikking van de vele culturele en sportieve verenigingen in en buiten Olen.

Jaren geleden besliste het gemeentebestuur om deze gebouwen en de uitbating ervan over te dragen aan het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB), een vennootschap, om zo BTW kosten te recupereren. Deze constructie drukte een aantal jaar de uitbatingskosten.

De meerkost van de vennootschap (onder andere zitpenningen, bedrijfsrevisoren, boekhouders) werd gecompenseerd door de BTW-aftrek. Vele gemeenten werken met zo'n AGB waardoor de federale overheid meer en meer inkomsten derfde. Daarom wijzigde de fiscaliteit over de jaren met meer beperkingen op de BTW-aftrek.

Omdat de BTW-aftrek daalde ijverde N-VA Olen in de vorige legislatuur voor een kosten-baten analyse van de werking van het AGB.

Uit een intern onderzoek van de gemeentelijke administratie bleek reeds dat de baten uit BTW recuperatie niet opwegen tegen de kosten om de vennootschap operationeel te houden.

In opdracht van het gemeentebestuur werd een extern onderzoek georganiseerd door een advocatenkantoor zonder de raad van bestuur van het AGB daar van op de hoogte te brengen.

Het eindrapport raadde aan om het AGB te ontbinden wegens gebrek aan meerwaarde.

De exploitatie komt dan direct terug in handen van de gemeente, zoals de situatie was vóór de oprichting van het AGB. Nadat de gemeenteraadsleden van N-VA de inhoud van het rapport opvroegen op de gemeenteraad van het najaar, eisten de N-VA leden in de raad van bestuur van het AGB een stemming over de ontbinding van de vennootschap.

N-VA Olen vindt immers dat dure structuren zonder meerwaarde overbodig zijn en ijverde daarom met succes voor de ontbinding van het AGB. Ondanks het verzet van de partij van de burgemeester werden vereffenaars aangesteld die de ontbinding in goede banen moeten leiden', besluit Dag Pas (foto).  (pp)

imageMeer nieuws

De Grote Peiling: Groen tweede partij van Vlaanderen

Kempen regio | Vlaanderen 15.02.2019 - 19.24u

18 graden in Ukkel, warmste 15 februari ooit gemeten

18 graden in Ukkel, warmste 15 februari ooit gemeten
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.02.2019 - 16.33u

Technopolis zoekt steden en gemeenten

Kempen regio | Neteland 15.02.2019 - 13.29u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 15.02.2019 - 12.53u

HBBC & Wintercafé op zaterdag 16/2

Herentals 15.02.2019 - 08.08u

Volleybal Dames 1e divisie: VCHH – Beerse

Heist op den Berg | Herenthout 15.02.2019 - 08.06u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto