U bent hier

Dag Pas : 'N-VA Olen verkrijgt ontbinding van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB)'

Olen
07.02.2019 - 19.40u
Door: Herman Gezelle

'Door gewijzigde fiscaliteit wegen de kosten om het AGB in stand te houden niet meer op tegen de baten van de BTW-aftrek op de exploitatie', zegt Dag pas, N-VA-raadslid.

'Al meerdere legislaturen beheert een vennootschap de sporthal, de zaal De Vrede en de hallen van Teunenberg in opdracht van de gemeente. Deze gebouwen staan ter beschikking van de vele culturele en sportieve verenigingen in en buiten Olen.

Jaren geleden besliste het gemeentebestuur om deze gebouwen en de uitbating ervan over te dragen aan het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB), een vennootschap, om zo BTW kosten te recupereren. Deze constructie drukte een aantal jaar de uitbatingskosten.

De meerkost van de vennootschap (onder andere zitpenningen, bedrijfsrevisoren, boekhouders) werd gecompenseerd door de BTW-aftrek. Vele gemeenten werken met zo'n AGB waardoor de federale overheid meer en meer inkomsten derfde. Daarom wijzigde de fiscaliteit over de jaren met meer beperkingen op de BTW-aftrek.

Omdat de BTW-aftrek daalde ijverde N-VA Olen in de vorige legislatuur voor een kosten-baten analyse van de werking van het AGB.

Uit een intern onderzoek van de gemeentelijke administratie bleek reeds dat de baten uit BTW recuperatie niet opwegen tegen de kosten om de vennootschap operationeel te houden.

In opdracht van het gemeentebestuur werd een extern onderzoek georganiseerd door een advocatenkantoor zonder de raad van bestuur van het AGB daar van op de hoogte te brengen.

Het eindrapport raadde aan om het AGB te ontbinden wegens gebrek aan meerwaarde.

De exploitatie komt dan direct terug in handen van de gemeente, zoals de situatie was vóór de oprichting van het AGB. Nadat de gemeenteraadsleden van N-VA de inhoud van het rapport opvroegen op de gemeenteraad van het najaar, eisten de N-VA leden in de raad van bestuur van het AGB een stemming over de ontbinding van de vennootschap.

N-VA Olen vindt immers dat dure structuren zonder meerwaarde overbodig zijn en ijverde daarom met succes voor de ontbinding van het AGB. Ondanks het verzet van de partij van de burgemeester werden vereffenaars aangesteld die de ontbinding in goede banen moeten leiden', besluit Dag Pas (foto).  (pp)

imageMeer nieuws

Concours Hestival 2020

Concours Hestival 2020
Heist op den Berg 12.12.2019 - 17.37u

‘Merry Climate Change’: van afval tot designer toy onder de kerstboom!

‘Merry Climate Change’: van afval tot designer toy onder de kerstboom!
Provincie Antwerpen | Vlaanderen 12.12.2019 - 17.18u

Nieuwe vzw voor mensen met een beperking in Lier

Lier regio 12.12.2019 - 17.16u

Vanhout gaat voor Warmste Werf voor Olivia Fund

Vanhout gaat voor Warmste Werf voor Olivia Fund
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 12.12.2019 - 17.11u

Sport Vlaanderen beloont actieve gemeenten

Sport Vlaanderen beloont actieve gemeenten
Geel | Herentals | Hulshout | Kempen regio | Laakdal regio | Turnhout regio | Westerlo 12.12.2019 - 15.59u

Tomorrowland 2020 : 'The reflection of love' - teaser

Tomorrowland 2020 : 'The reflection of love' - teaser
Internationaal | Provincie Antwerpen 12.12.2019 - 15.02u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel 12.12.2019 - 13.39u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto