Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dag van de mondgezondheid in Vorselaar: “Gezond begint in je mond!" - extra foto's

Gezonde Mond

“Gezond begint in je mond!” Dat is het thema van de dag van de mondgezondheid 2024.  Samen met Gezonde Mond (Vlaams Instituut voor Mondgezondheid) zette  lokaal bestuur Vorselaar vandaag de noodzaak van een gezonde mond in de kijker. Een gezonde mondhygiëne is de basis voor een goede gezondheid. Het ganse jaar zal Vorselaar ism Gezonde Mond aandacht schenken aan mondgezondheid. 

Waarom is mondgezondheid zo belangrijk?

Waarom is het zo belangrijk om aan mondgezondheid te werken? Het thema zegt het al: gezond begint in je mond. Mondgezondheid heeft een impact op de algemene gezondheid, net zoals de algemene gezondheid een impact heeft op de mondgezondheid. Wist je dat bijvoorbeeld bij patiënten met diabetes een goede mondgezondheid van cruciaal belang is? Tandbederf (cariës) kan een invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Ook bij ouderen is een gezonde mond belangrijk: veel bacteriën in de mond kunnen wel eens leiden tot een longontsteking. Ook bij alle andere bevolkingsgroepen zoals kinderen en volwassenen heeft de mondgezondheid een invloed op de algemene gezondheid. Mondzorg ligt aan de basis van een gezond lichaam en een gezonde geest!

Gelukkig is het gezond houden van je mond niet moeilijk. Gezonde Mond hanteert drie pijlers voor een goede mondgezondheid: een goede mondhygiëne, mondvriendelijke voeding en het (half)jaarlijkse preventief mondonderzoek.  Meer informatie rond deze basisadviezen vind je in de handige folder terug op de website van Gezonde Mond: www.gezondemond.be.

Vandaag stond in Vorselaar een hele dag in het teken van een goede mondhygiëne. ’s Ochtends is er een actie aan de schoolpoorten van de secundaire school van het KVRI.  In de voormiddag was er een groot samen-poetsmoment in de gemeentelijke basisschool De Knipoog.

Deze dag werd ondersteund door studenten van de faculteit tandheelkunde van de UGent en van studenten mondhygiënisten van de Artevelde hogeschool en UCCL

Veel meer aandacht voor preventie en acties & samenwerking inzake gezondheid

Buiten deze actiedag zullen er nog activiteiten rond mondzorg voorzien worden op de jaarmarkt van 15 juni en zal er eind juni en in september een gratis controlemoment worden georganiseerd.  Vorselaar zal ook een gesprek organiseren met kandidaat tandartsen, mondhygiënisten, e.a. om tot een nieuw multidisciplinair team te komen in de nieuwbouw van PIOEN die volgend jaar zal worden gerealiseerd.

Het kadert voor Vorselaar ook in een volgehouden inspanning om gezondheid en preventie veel hoger op de kaart te zetten. De “P” van PIOEN staat voor preventie en het Vlaams Preventieplatform werd ook hier in Vorselaar boven de doopvont gehouden. Er worden initiatieven opgezet, zowel individueel als groepsgericht, en er zijn vormingsmomenten en lezingen. Onder meer gezonde voeding, meer beweging, mentale gezondheid, kankerscreenings en preventieve tandzorg zijn daarin erg belangrijke aandachtspunten dit jaar. Er is een gratis gezondheidsgids “BIBOPP” voor iedereen die dat wil. Dat project werd opgezet in samenwerking met Thomas More. In het kader daarvan werd ook al tweemaal een groot populatie-onderzoek gevoerd in Vorselaar.

In die preventie wil Vorselaar graag heel nauw samenwerken met haar partners: het samenwerkingsverband Neteland en de eerstelijnszone, LOGO Kempen, AZ Herentals (die ook geconnecteerd zijn aan PIOEN) en “Herentals aan Z” die in de buurgemeente ook bijkomend wil inzetten op gezondheid en preventie.

Samen spraken de partners een viertal werven af om extra op in te zetten de komende jaren. Wat tandzorg betreft is er de intentie om samen met dokter Iris Fiorine een lans te breken voor een regionale samen-actie: meer preventie maar ook solidariteit om voor meer kwetsbare doelgroepen toch de nodige zorg te bieden.'  Foto's Adrie de Kok / NNieuws.

Markt, Vorselaar, België

Gezonde Mond

Deel dit artikel