Op de dag van de ondernemer wil UNIZO Provincie Antwerpen de ondernemers vooral een hart onder riem steken en een flinke duw in de rug geven. Want 2020 was een moeilijk jaar. Noem het gerust een sprint zonder einde in zicht. Vallen en weer opstaan. Soms niet weten waar de kracht nog vandaan te halen.

Veel zelfstandige ondernemers hebben het momenteel bijzonder moeilijk, financieel én mentaal. Maar tegelijk tonen ze hun veerkracht en weerbaarheid, als echte Flandriens, meteen ook het thema van de Dag van de Ondernemer-campagne dit jaar.

Volgens de nieuwste UNIZO-ondernemersenquête van UNIZO en VLAIO, via CheckMarket, naar aanleiding van de Dag, speelt intussen 1 op 5 ondernemers met de gedachte aan stoppen.

Maar ook bijna 6 op 10 maakt van de nood een deugd met nieuwe inzichten en initiatieven.

Vrouwelijke ondernemers liggen (nog) meer wakker van inkomensonzekerheid
In de afgelopen 5 jaar kwamen er 13.000 vrouwelijke ondernemers bij
Volgens Carl van Dyck, directeur UNIZO provincie Antwerpen, geeft dit aan in wat voor bijzonder précaire situatie waarin ondernemers zich bevinden, ondanks het pakket aan federale en Vlaamse corona-steunmaatregelen.

"Niet alleen financieel, maar ook mentaal valt dit ongelooflijk zwaar. Hoewel we in de media horen en lezen dat het aantal faillissementen de voorbije maanden best wel meevalt, zegt dit natuurlijk niets, maar dan ook niets, over wat kan komen. Want de situatie is verdomd ernstig."

Een grootschalig impactonderzoek van de Universiteit van Antwerpen met de ondersteuning van UNIZO, toont daarnaast dat bijna een derde van de ondervraagde ondernemingen geen omzet meer had tijdens de 1ste lockdown.

Maar ook na de 1ste lockdown kenden bijna 60% van de ondernemingen nog omzetdalingen. Kleinere ondernemingen (omzet minder dan 100K per jaar) ondervonden de grootste impact op hun omzet, ook na de 1ste lockdown periode.

Zij zien de toekomst het somberst in: bijna 30% geeft aan een tweede Corona golf niet te overleven. (nota: ook belangrijke delen van de middelgrote en grote ondernemingen geven aan in de problemen te komen bij een tweede golf).

"Inderdaad, het zwaar weer is nog niet overgewaaid. Met UNIZO hebben we de voorbije maanden gestreden om de overlevingskansen van alle ondernemers te ondersteunen. Maar er moet meer gebeuren.

We moeten het dubbel overbruggingsrecht verlengen. We hopen het winkelen op afspraak snel te kunnen realiseren. We pleiten ervoor om het moratorium op faillissementen te verlengen en uit te breiden naar sectoren die niet verplicht moeten sluiten" aldus een strijdvaardige Carl van Dyck.

Ook onze (lokale)politici zijn zich bewust van de enorme nood aan steun en erkenning voor ondernemers.

Vlaams Economieminister Hilde Crevits namens de Vlaamse regering, mede-initiatiefnemer van de Dag van de Ondernemer: "De Vlaming steunt onze ondernemers. Dat is nodig, want veel ondernemers zijn onzeker over hun inkomen. Vooral vrouwelijke ondernemers geven aan meer wakker te liggen van inkomensonzekerheid."

Federale en Vlaamse parlementsleden zoals Tom Ongena, Nahima Lanjri, Hans Verreyt, Katrien Schryvers, Christian Leysen, Sofie Joosen en Freya Perdaens, maar ook vele burgemeester en schepenen gingen een levendige dialoog aan met ondernemers uit de provincie Antwerpen, waaronder CPS -Computer Portrait Systems,YUMA LABS, Persua, GEBO, CT Paramedics, LDV/United en Captain Cork. De kernboodschap hier is duidelijk: "Steun ondernemers, zij zijn de spil van onze economie."

Gouverneur Cathy Berx: "De corona-maatregelen raken ondernemers recht in het hart. We zijn jullie buitengewoon dankbaar en erkentelijk want jullie ondernemers zijn het kloppend hart van onze economie."

Gedeputeerden Luk Lemmens, Kathleen Helsen, Jan de Haes, en Ludwig Caluwé spraken een videoboodschap in om ondernemers een duw in de rug te geven en het belang van ondernemers voor de economie te onderstrepen.

Dat een crisis ook opportuniteiten biedt, bewijzen onze Vlaamse ondernemers weer. Uit het onderzoek van UNIZO en VLAIO blijkt dat een grote meerderheid van de ondernemers tot nieuw inzichten is gekomen.

Nieuwe inzichten leidden bij de ondervraagde ondernemers in 58% van de gevallen ook tot nieuwe initiatieven. De opstart van een nieuwe activiteit of het lanceren van een nieuw product/dienst komt het meest voor: bij 21% ofwel 1 op 5 ondernemers.

De omslag maken naar het digitale werken (15%) staat op plaats twee. De top vijf wordt vervolledigd door starten met online verkoop (12%), nieuwe beleveringswijzen (11%) en nieuwe klantendoelgroepen (10%).

Om die nieuwe initiatieven extra te ondersteunen stelt de Vlaamse overheid via VLAIO extra middelen ter beschikking van kmo-organisaties als onder meer UNIZO om extra infosessies en begeleiding te organiseren voor kmo's die meer en beter online willen leren verkopen.

"We moeten de strijd aangaan met de grote buitenlandse webplatformen. Onze lokale ondernemingen en winkels hebben niet alleen een sterk aanbod en service, ze dragen ook actief bij aan onze welvaart, onze tewerkstelling en ons sociale weefsel. We moeten hen nu, meer dan ooit, steunen" besluit Minister Crevits.

Carl van Dyck:"Bij UNIZO Provincie Antwerpen gaan we tot het uiterste om alle ondernemers te ondersteunen. Maar we rekenen ook op de consument: we roepen iedereen op om maximaal te winkelhieren, dus ook lokaal digitaal, en op die manier onze economie en ondernemersweefsel zo goed mogelijk intact te houden, in het belang van ons allemaal. Ondernemers zijn én blijven de motor van onze economie."