Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dag van de Stilte in Landschapspark de Merode

Dag Stilte Merode

In landschapspark de Merode duurt de Dag van de Stilte niet één maar twee dagen. Daar is een goede reden voor. In het weekend van 29 en 30 oktober zijn er zo maar even 20 activiteiten, goed voor een heel weekend vol rust en stiltebeleving.

Ze vinden plaats in Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo, en Westerlo. Het is de hedendaagse vertaling van een eeuwenoude traditie van onthaasting, stilte en zorg in het landschapspark.

Van theeceremonie tot yoga op de boerderij

Op de laatste zondag van oktober gaat in heel Europa de wintertijd in: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Wat als je die extra tijd zou gebruiken om ook zelf even stil te staan? Even geen deadlines, lawaai en gedoe aan je hoofd, maar de tijd nemen om te vertragen en voor kwaliteitsvolle aandacht. Dit idee ligt aan de basis van de jaarlijkse campagne Dag van de Stilte van Waerbeke, die inmiddels bijval kent in heel Vlaanderen.

In Landschapspark de Merode duurt de  Dag van de Stilte een heel weekend. Verspreid over het hele gebeid kan je terecht voor een brede waaier van activiteiten, zowel in volle natuur als op bijzondere erfgoedplekken en boerderijen. Staan onder meer op het programma: yoga op de boerderij, TaiChi, focuswandelingen in volle natuur, Japanse theeceremonies, klankmeditatie, film en een lezing in de abdij. Verspreid door het landschapspark staan bovendien verschillende ‘babbelbanken’: aan de hand van gespreksstarters kan je daar een babbeltje met een toevallige passant en samen stilstaan bij het leven.

“De Dag van de Stilte betekent niet dat je de hele tijd moet stil zijn en zwijgen,” verduidelijkt Kathleen Helsen, voorzitter van Landschapspark de Merode. “Stilte beleven kan op veel meer manieren. Het kan net  zo goed door actief te genieten van klanken, al je zintuigen te gebruiken of in balans met jezelf gezond bewegen.”

Herbronnen tussen kastelen en abdijen

De activiteiten van de Dag van de Stilte sluiten naadloos aan bij het eeuwenoude karakter van het Merodegebied. Zo zijn de abdijen van Averbode en Tongerlo al 900 jaar bakens van rust en contemplatie. Ook de basiliek van Scherpenheuvel, de traditie van geestelijke gezondheidszorg in Geel en de imposante natuur van de bossen en de velden rond de kastelen van de Merode nodigen al eeuwenlang uit tot herbronning.

Praktisch

29 en 30 oktober 2022

Het volledige programma en inschrijven via www.bezoekdemerode.be

Om het rustige karakter van de activiteiten te behouden zijn de plaatsen vaak beperkt en is inschrijven noodzakelijk.

Dag Stilte Merode

Deel dit artikel