Op de Dag van de Trage Weg op zaterdag 20 oktober gaat er speciale aandacht naar trage wegen en hun belang. In Heist-op-den-Berg gebeurt dit door een wandeling van 5,2 km langsheen oude kerkwegen door het centrum naar het Hof van Riemen. Vertrek is vanop het Kerkplein.

Bij de ontwikkeling van nieuwe verkavelingen wordt rekening gehouden met de realisatie van afzonderlijke verbindingen voor zachte weggebruikers. Tijdens de wandeling krijg je uitleg over de plannen voor de uitbouw van trage wegen in het Landschapspark Hof van Riemen en op de bergsite.

Vele trage wegen – dit zijn paden of wegen bestemd voor niet-gemotoriseerd verkeer - staan onder enorme druk van nieuwe verkavelingen of inname door eigenaars of landbouwers Daardoor verdwijnen ze langzaamaan uit ons landschap. Dat is jammer, want trage wegen zijn een verademing voor recreanten en vaak ook een veilig alternatief voor woon-werkverkeer of schoolgaande kinderen. Door trage wegen in ere te herstellen, ontstaan er meer en betere functionele en recreatieve verbindingen voor wandelaars en fietsers.

In 2016 en 2017 nam het gemeentebestuur het initiatief om de trage wegen in Schriek en Booischot te inventariseren in samenwerking met vzw Regionaal Landschap Rivierenland. Uit deze inventarisatie blijkt dat er 14 km trage wegen zijn in deze twee gemeenten.

Het schepencollege heeft daarop beslist om de bestaande trage wegen in Schriek te bewegwijzeren om zo hun bekendheid te verhogen. In een eerste fase zal bewegwijzering worden aangebracht aan de voetwegen met nummers 25, 26, 27, 32 en 34. De eigenaars van de gronden waarop een voetweg gelegen is, ontvingen hierover al een brief. Tussen Booischot-centrum en Booischot-station worden ook twee trage fietsroutes bewegwijzerd.

Daarnaast werd er een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Regionaal Landschap Rivierenland. Er zal een uitvoeringsplan opgemaakt worden om een aantal knelpunten uit te klaren en enkele missing links in het netwerk in te vullen.

Praktische informatie wandeling:
- Wanneer: zaterdag 20 oktober
- Vertrekuur: 10 uur
- Vertrekplaats: Kerkplein Heist-op-den-Berg
- Afstand: 5,2 km