De Dag van de Zorg, da's de grootste opendeurdag voor Zorg en Welzijn in Vlaanderen, is afgelast. In 2020 zou die plaatsvinden op zondag 15 maart met als centrale thema 'Werken in de Zorg'.

De jaarlijkse Dag van de Zorg, die op 15 maart zou doorgaan, wordt uitgesteld. Dat is woensdag beslist tijdens een overleg tussen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) met de zorgsector.

"Ouderen en zieken zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus en de ziekenhuizen en woonzorgcentra hebben hun mensen nodig om met de patiënten bezig te zijn", klinkt het.

Op de Dag van de Zorg zetten zorg- en welzijnsvoorzieningen in Vlaanderen hun deuren open voor het grote publiek.

Elk jaar doen daar zowat 250 ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere organisaties aan mee, maar dit jaar wordt de Dag van de Zorg uitgesteld, uit voorzorg voor het coronavirus. Dat is beslist tijdens een overleg tussen Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en verschillende vertegenwoordigers uit de zorgsector.

"We moeten de meest kwetsbaren beschermen", zegt Beke. "Daarnaast hebben ziekenhuizen en woonzorgcentra hebben hun mensen nodig om met de patiënten bezig te zijn."

Een nieuwe datum voor de Dag van de Zorg is er nog niet, maar de sector wil in elk geval wachten tot de verspreiding van het virus voldoende onder controle is.

Op dit moment zijn in ons land 23 mensen besmet met Covid-19. Dat aantal stijgt de komende dagen en weken wellicht nog verder, en de kans is ook groot dat mensen elkaar binnen België beginnen besmetten, zonder rechtstreekse link met risicogebieden in het buitenland.

Tijdens het overleg tussen de zorgsector en Beke is alvast beslist om een werkgroep op te richten met experten en mensen op het terrein rond ouderen en mensen met een handicap, die sowieso extra vatbaar zijn voor het virus en voor wie de gevolgen vaak ook groter zijn.

Die werkgroep moet kijken welke specifieke maatregelen genomen kunnen worden voor die groepen. (belga)  Johan Temmerman/ Nnieuws.