9 mei is de Dag van Europa. Om het belang van Europa voor onze provincie en haar inwoners in de kijker te zetten en om te tonen dat Europa dichterbij is dan men denkt, deelt de provincie Antwerpen die ochtend in diverse treinstations Europese gadgets uit aan de pendelaars.

In het station Herentals (7.30-8.30u) zijn dat Europese chocoladelolly's van 't Werk, een sociale werkplaats voor volwassenen met autisme, die zelf ook van Europese fondsen gebruik kon maken.

Europa in je buurt

De provincie Antwerpen maakt er een goede gewoonte van om op de Dag van Europa aan de burgers te tonen waarin Europa zoal investeert in onze regio. Dikwijls gaat het om heel concrete realisaties waar de mensen zich niet of nauwelijks van bewust zijn. Denk bijvoorbeeld aan de heraanleg van de Keyserlei in Antwerpen, de Skywalk op de Sint-Romboutstoren in Mechelen of de sociale campus Spiegelfabriek in Herentals.

Wie goed kijkt, vindt dus ergens in zijn buurt altijd wel een stukje Europa. Dat wordt ook duidelijk gemaakt in een flyer die tijdens de actie in de stations wordt uitgedeeld. Wie hem aandachtig leest, maakt bovendien kans op een leuke prijs.

9 mei

De Franse minister Robert Schuman legde op 9 mei 1950 in Parijs een historische verklaring af, die de geschiedenis van een heel continent zou veranderen. Hij stelde voor om een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op te richten, de voorloper van wat nu de Europese Unie is. Daarom vieren we op die datum ieder jaar de Dag van Europa.