Op 3 maart is het de dag van het gehoor. Op die dag vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie aandacht voor het groeiende aantal gehoorproblemen en het belang van preventie van gehoorschade.

Marleen De Sloovere is docente audiologie aan de Thomas More hogeschool in Antwerpen: "In België zijn er vandaag 1,3 miljoen mensen die ervaren dat ze minder goed horen.

Tegen 2040 zal dat cijfer evolueren naar 1,7 miljoen en tegen 2070 zelfs 2 miljoen.

Een van de oorzaken van het oplopende cijfer is dat mensen steeds ouder worden en langer leven. Uit onderzoek blijkt dat onbehandeld gehoorverlies mensen gevoeliger maakt voor bijkomende aandoeningen zoals bijvoorbeeld dementie, wat de gezondheidskosten doet oplopen. Onder meer daarom is het heel belangrijk om in te zetten op een kwaliteitsvolle preventie, screening en behandeling van gehoorverlies."

Goedele De Clerck is Dr. is postdoctoraal onderzoeker van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen aan de Universiteit Gent. De voorbije twee jaar werkte ze mee aan een onderzoek en pilootproject rond het mentaal welbevinden van doven en slechthorenden aan de Universiteit van Manchester.

Goedele De Clerck: "Dove en slechthorende kinderen, jongeren en volwassenen zijn kwetsbaar in hun identiteitsontwikkeling en mentaal welbevinden. In het kader van ons pilootproject is er een gratis app ontwikkeld die dove jongeren en volwassenen de mogelijkheid biedt om hun levensverhaal te vertellen op een creatieve, visuele en meertalige manier: de Deaf Life Story Telling App.

Door vorm te geven aan hun levensverhaal piekeren ze minder en hebben ze meer ruimte om hun potentieel te ontwikkelen in de verschillende levensdomeinen."

Lieselot van Deun is audioloog in UZLeuven. "België was pionier op vlak van gehoorscreening. Daardoor start men bij aangeboren gehoorverlies al vaak voor het eerste levensjaar met hoorapparaten of cochleaire implantaten via een operatie. De laatste jaren is er ook een nieuwe groep hoorapparaten bijgekomen: de middenoorimplantaten.

Er heerst vaak het idee dat het gehoor achteruit zal gaan door het dragen van een hoorapparaat, omdat het oor lui wordt. Het tegengestelde is echter waar. Gehoorverlies en hoorapparaten worden ook nog vaak geassocieerd met ouderdom, waardoor er een soort taboe rust op het dragen van hoorapparaten. 

Maar ook bijvoorbeeld veel lawaai kan permanente schade veroorzaken. Preventie is daar van heel groot belang. De behandeling voor tinnitus bestaat uit het leren omgaan met het geluid, genezing is vandaag jammer genoeg nog niet mogelijk."