U bent hier

Dak nieuwe demonstratiehal VITO ingestort, oorzaak nog onbekend, niemand gewond

Kempen regio | Mol
14.08.2020 - 08.13u
Door: Herman Gezelle

In de nacht van donderdag op vrijdag is het dak van de gloednieuwe demonstratiehal van het kenniscentrum VITO naar beneden gekomen.

De hal bevindt zich naast het kanaal in Mol en is gebouwd om laboratoriumproeven van VITO op grote, industriële schaal uit te voeren.

'De projecten die in de startblokken stonden, worden hierdoor tijdelijk opgeschort', zegt woordvoerster Désirée De Poot.

'Wat de instorting precies heeft veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Er waren immers geen getuigen. Vermoedelijk heeft een lokale storm met felle wind en hevige regenval het dak doen bezwijken. 

De schade loopt in de 100.000-en euro.

Verder expertonderzoek moet hierover uitsluitsel over geven. Vrijwel het hele dak van het 650m2 grote gebouw is naar beneden gekomen en ligt nu over de hal verspreid. Op het moment van de feiten was niemand aanwezig.

Een van de onderzoeksprojecten dat klaar stond voor opschaling, is het CtS-project (Charactarise-to-Sort). Daarbij wordt afval op een transportband doorheen een scanner gestuurd waardoor de waarde van ganse vrachtwagenladingen afval zonder dure en tijdrovende laboratoriumanalyses kan bepaald worden.

Delen van het dak zijn op de technische installaties terechtgekomen.

Experts zullen nagaan wat de schade is en wat dat betekent voor dit project. De mate waarin ook de installaties van de andere projecten zijn getroffen, moet ook nog geanalyseerd worden.

Het gebouw is nieuw en recent voorlopig opgeleverd. De definitieve oplevering was voor volgend jaar voorzien.

Vrijdagmorgen is brandweer Kempen de stabiliteit van het gebouw komen inspecteren. Ook de architect, de aannemer en de verzekeraars zijn ter plaatse. Het gebouw is voorlopig ontoegankelijk.

Er is geen gevaar voor de omwonenden.'

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Herentals 26.01.2021 - 17.06u reading time7min

Gratis kaartjes voor uw coronahelden

Wilt u uw coronaheld(en) bedanken met een origineel wenskaartje? Vraag dan een gratis pakketje van vier kaartjes aan via www.herentals.be/coronahelden of haal het op bij · de dienst toerisme (Grote Markt 35) · de KringKruidenier (Lierseweg 132) · de bibliotheek in Herentals (Gildelaan 13) · de bibliotheek in Noorderwijk (Ring 26).

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto