Gouverneur Cathy Berx noemt de handelwijze van de Herentalse schepen Yoleen Van Camp (N-VA) in het dossier van marktkramer Geert Luyckx onaanvaardbaar.

Toch wordt er geen tuchtsanctie opgelegd. Voor de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur volstaan de excuses die Van Camp al heeft uitgesproken.

Marktkramer Geert Luyckx reageert ontzet.

Nog even kort de feiten. Marktkramer Geert Luyckx wilde vorig jaar toetreden tot het Herentalse marktcomité, maar zijn kandidatuur werd geweigerd omdat hij politiek actief zou zijn. Dat politiek engagement beperkte zich tot een kandidatuur op de lijst van Open Vld.

In de discussie die daarop volgde, haalde Van Camp ook nog eens financiële argumenten aan om Luyckx te weigeren.

Een inbreuk op de privacy met argumenten die bovendien fout bleken te zijn.

Er volgde een klacht tegen Van Camp bij het Binnenlands Bestuur. Gouverneur Cathy Berx bracht de betrokkenen zopas op de hoogte van het resultaat.

Uit het onderzoek dat werd gevoerd, blijkt dat de kandidatuur van Luyckx voor het marktcomité aanvankelijk wel degelijk was aanvaard, maar Van Camp had één dag later problemen met het ontwerpverslag van de vergadering en kwam tussenbeide.

"Ingevolge deze interventie heeft de verslaggever het verslag aangepast en heeft hij erin opgenomen dat 'Geert Luyckx niet werd weerhouden wegens mogelijke belangenvermenging als lid van een politieke partij'", stelt de gouverneur vast.

"Het spreekt voor zich dat het niet kan dat een kandidatuur geweigerd wordt op basis van politieke gezindheid. De tussenkomst van schepen Van Camp valt dan ook te bestempelen als bijzonder ongelukkig."

Ook het vrijgeven van foute gegevens uit de persoonlijke levenssfeer, kwam tijdens het onderzoek aan de oppervlakte. "Het spreekt voor zich dat dit niet aanvaardbaar is", schrijft de gouverneur bovendien

Excuses?

In de beoordeling van de feiten wordt verwezen naar de excuses die de schepen ondertussen al meermaals heeft uitgesproken.

"Dit gegeven pleit haar niet vrij, maar betekent voor de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, die bevoegd is voor het opleggen van tuchtmaatregelen aan schepenen, wél dat er sprake is van schuldinzicht bij de schepen, en dat dergelijke tuchtmaatregelen zich in casu niet meer opdringen.

Ook al omdat er geen enkele aanwijzing is dat schepen Van Camp bewust en moedwillig zou hebben gehandeld."

"Is het daarmee dan afgelopen?", vraagt marktkramer Luyckx zich af. "Alles is bewezen en aangetoond. 'Het is onaanvaardbaar' lees ik.

Maar ze vegen het gewoon onder de mat. Mag ik nu straks iemand op straat een vuistslag geven en achteraf 'sorry, sorry!' zeggen opdat de zaak dan afgehandeld zou zijn? Ik dacht het niet."

Unia

De gouverneur besluit haar brief aan de betrokkenen met de suggestie dat ze nog steeds naar de burgerlijke rechtbank kunnen stappen indien ze menen dat ze door de handelwijze van de schepen schade hebben geleden.

"Of ik die stap ga zetten, moet ik nog verder bekijken, maar op dit ogenblik ben ik niet bereid te zaak te vergeten."

Luyckx heeft over hetzelfde dossier ook nog een klacht lopen bij het gelijkekansencentrum Unia.

De gemeenteraad bespreekt het dossier straks achter gesloten deuren.

Bron GVA -  verschijningsdatum 25/02/2020 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.