Met een indringende boodschap vorige week op z'n facebook, heeft bekende Herentalsenaar Jul Geerinckx (70) afscheid genomen van zijn massa vrienden.

Jul kiest vandaag dinsdag voor euthanasie. Ruim 40 jaar was hij een drijvende kracht als secretaris van een pak succesvolle Herentalse sportclubs.

Massaal reageerden z'n 100-en vrienden de afgelopen week : van het Kon. Atheneum Oostmalle, waar hij jaren op het secretariaat werkte, tot de mensen die hem via de sport in hun hart droegen.

Eind jaren 70, begin jaren 80 werd Jul bestuurslid-secretaris van zaalvoetbalclub Breitex van hoofdsponsor Cis Verachtert. Later werd hij co-organisator van Herentals-Alpe d'Huez, een jaarlijks fietsevent voor wielertoeristen.

Jul : 'VT Herentals Breitex : een nationale volleybal topclub'

Eén van de fenomenale successen beleefde Jul Geerinckx in de periode 1978-2005 met VT Herentals : de Herentalse volleybalclub heren, ontstaan in 1964 uit VC 't Vestje

Jos Flamand : 'Jul zorgde altijd voor de vrolijke noot'

Jos Flamand, journalist : 'Ik heb Jul altijd bewonderd omdat hij spijts zijn fysieke beperking, altijd daadwerkelijk mee"werkte" bij de clubs waar hij verantwoordelijkheid opnam. En nog het meest omdat hij overal voor de vrolijke noot zorgde. Voor mij blijft Jules een vriendelijke, warme en sociale mens.'

Sylvie De Vooght VT Herentals, Bistro De Swaen : 'Een secretaris als Julleke daar kan elke sportclub maar van dromen.'

'Ik herinner me nog goed dat Jul tijdens m'n reportages voor BRT2 Omroep Antwerpen en LOK radio z'n vreugdekreten uitte samen met supporters en sponsors', zegt Guy Verellen, journalist.  'Op Jul kon je altijd rekenen, haast 24/24.  Hij had altijd een spits verslag met diepgang en een grapje klaar. 

Jul, was een gewaardeerd - bescheiden - Herentalsenaar pur sang. Het gaat je goed, vriend Jul.'

VT Herentals (Eurotrade, Ijsboerke, Breitex) oversteeg vaak Belgische toppers en bewees zich eveneens in Europa met o.a. de ongenaakbare en eigen Herentalse kweek Rudy Dillen uit de Kapittelbossen. VT won in 1984 de Beker van België. 

Toen de Herentalse biljartclub, die met de 1e ploeg uitkomt in eerste nationale driebanden, 13 jaar geleden naar bistro De Swaen aan de Belgiëlaan verhuisde, werd Jul één van de drijvende krachten achter de schermen.

In maart 2018 kreeg Jul uit handen van de toenmalige sportschepen Liese Bergen de Trofee voor Sportverdienste (foto) : een méér dan terechte bekroning voor z'n levenswerk.

'Het gaat je goed hierboven, vriend Jul,' klinkt het vandaag in Herentals en verre omstreken.

Afscheid Jul online 27/3

Door de covidcrisis volgt de uitvaart in intieme kring. De plechtigheid kan je op zaterdag 27 maart om 13.45u live volgen langs de streaming op begrafenissen Van den Broeck - klikken op de knop 'bekijk uitvaart online' - wachtwoord JulG.

Begr. Van den Broeck Herentals, tel : 014 23 10 67,
info@vandenbroeckbegrafenissen.be

Foto's Johan Temmerman / Nnieuws / GV.